fbpx
spot_img

“Futoška kupusijada”: Manifestacija posvećena brendu Srbije, obogaćena sjajnim kulturno – umetničkim programom

Kulturni centar „Mladost“ Futog, MZ Futog, Poljoprivredna škola i osnovne škole u Futogu organizuju XVIII Etno – manifestaciju “Futoška kupusijada”. Ova tradicionalna manifestacija održaće se u petak i subotu 27. i 28. oktobra 2017. godine.

Tom prilikom se istovremeno održava i VIII susret proizvođača tradiconalnih proizvoda Srbije i II festival Terra madre Serbia.

Ova dvodnevna fešta posvećena je autohtonoj sorti kupusa koja se uzgaja i prerađuje isključivo u Futogu, a od skoro je i ponosni nosilac titule “Brend Srbije”.

Foto: Facebook Kupusijada Futog
Foto: Facebook Kupusijada Futog

Organizatori “Kupusijade” ističu da je ta manifestacija posvećena predstavljanju privrednih potencijala Futoga, lokalnih običaja i turističke ponude sela sa akcentom na pripremanju jela od futoškog kupusa.

Takmičenje u kuvanju slatkog kupusa i kiselog kupusa i izbor najteže glavice futoškog kupusa i ove godine privukao je veliki broj takmičara.

Manifestacija prvog dana, u petak 27. oktobra, obuhvata aktivnosti za predškolce i učenike osnovnih škola u Futogu.

Drugog dana, u subotu 28. oktobra, u centru Futoga, posetioce očekuje bogat kulturno – umetnički program i organizovana takmičenja.

Učesnici su:

Foto: Facebook Kupusijada Futog
Foto: Facebook Kupusijada Futog

Ana Bekuta, Trubači Boška Krdžavca, Boba Karanović, Krajišnici iz Futoga, Narodni orkestar i ansambl KC “Mladost” sa gostima, deca futoških vrtića, škola i klubova i dr.

Za razliku od svih drugih kupusijada na kojima se prikazuju razne vrste hibridnih sorti kupusa, Futoška kupusijada je manifestacija posvećena isključivo autohtonoj sorti futoškog kupusa i njenoj ulozi u ekonomskom i kulturnom razvoju Futoga sa akcentom na potrebu proizvodnje zdrave hrane u zdravoj životnoj sredini.

Medijski prijatelj manifestacije su RTV Vojvodina, Novosadska TV; RTV Most, Kanal 9 i RTV Panonija. Pokrovitelj manifestacije je i ove godine Grad Novi Sad.

Foto: Facebook Kupusijada Futog
Foto: Facebook Kupusijada Futog
Prethodni tekst
Sledeći tekst
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.