fbpx
spot_img

Ginisovi rekordi: Dubai laserski spektakl

Dubai je u 2018, „Godinu Zajeda“, nazvanu tako po osnivaču Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) šeiku Zajedu bin Sultanu Al Nahjanu,ušao uz novi Ginisov rekord zahvaljući laserskom šouu priređenom na najvišoj zgradi na svetu Burdž al Kalifi.

List iz UAE „Kalidž tajms“ navodi da su stotine hiljada ljudi bile očarane isprepletanom mrežom svetala u programu nazvanom „Osvetlite 2018“ koji je bio posvećen sećanju na šeika Zajeda.

Na displeju koji je postavljen na istočnoj strani 828 metara visoke zgrade, prikazana je arapska kaligrafija, geometrijske šare i portret šeika Zajeda, koji je bio i prvi predsednik UAE.

Ovim spektaklom, u kojem je laserima pokrivena površina od 109.252 kvadratna metra, potučen je prethodni rekord iz Hongkonga kada je takva površina na zgradi IČ iznosila „svega“ 46.641,52 kvadratna metra.

Burdž al Kalifa ponovo je tako bila središnja tačka proslave Nove godine u UAE, iako su se vlasti odlučile da ove godine ne bude vatrometa, što je učinjeno u sklopu bezbednosnih mera.

Izvor: telegraf.rs

Mihailo Todorović
Mihailo Todorović
Učenik Prve kragujevačke gimnazije specijalno informatičkog odeljenja. Voli video igre, filmove i druženje. Hobi su mu sviranje gitare, plivanje i usavrsavanje engleskog jezika.