28. Januara 2020. | 20:07
Početna / Magazin / Gomila smeća – šta sa njom?

Gomila smeća – šta sa njom?

 

Foto: Labud N. Lončar

Moje dvorište je, da iskren budem, još u nekom haosu, ipak selo je ovo pa i ne čudi-ali sve ima svoj razlog.

Naime, u jednom uglu dvorišta imam jednu gomilu granja koju svakih mesec –dva zapalim, zatim pospem pepelom, peskom.Tu bacam sav kuhinjski otpad i tu je moje kompostilište.

No da budem konkretniji nekada mi je dvorište ličilo na sve samo ne na dvorište sve dok pre nekih desetak godina nisam od prijatelja dobio dve šake kalifornijskih glisti i kratko uputstvo o uzgoju. Od toga trenutka pa evo i dan –danas ja nemam problema naprimer sa talogom od kafe sa lišćem koje mogu baciti ili glistama na preradu ili na hrpu komposta. Kore od krompira su idealne za baciti u leglo glista, iz obične kore se razvije kućica krompira te bez ikakve hemije u svom glistenjaku mogu da imam (sve zavisi od veličine legla)-ponekada i po jedan džak krompira. U proleće i u jesen prosejavam humus koji upotrebljavam kod presađivanja cveća ili jednostavno razbacim po travnjaku koji je posle dodavanja humusa zeleniji i daleko gušći.

Supruga nije znala šta će sa flašama od jestivog ulja od sirćeta i raznoraznih sokova i to smo rešili na jedan kulturan i neškodljiv način-počeli smo na jedno mesto odlagati flaše.  Za relativno kratak period sakupili smo jednu „džambo vreću“ flaša.

Kartoni na primer ne idu u smeće, raskvasim ih ustajalom vodom u nekoj kanti i položim na glistenjak i neverovatno je koliko je to slatka poslastica mojim glistama.

Što se tiče grejanja u ovim zimskim danima to sam rešio tako što imam peć na piljevinu, koja ni malo ne narušava enterijer prostorije u kojoj se nalazim i u kojoj mi je i kompjuter i gde i pišem.

Jednostavno, lako, jeftino. I pre svega ekološki…

Želja mi je da što više ljudi sledi moj primer rešavanja problema sa smećem, zato stojim na raspolaganju sa svojim savetima svakom ko razmišlja ekološki.

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Tomislav Mačković

Tomislav Mačković
Rođen u Subotici 1976. godine. Oženjen i otac dvoje dece. Po činu vatrogasni oficir, nosilac ordena "ZLATNI KRST ZA POSEBNE ZASLUGE". Hobi mu je ekologija i pisanje kratkih priča i novela. Piše na ikavici tekstove i pripovetke. Piše za Subotičke novine, najstariji list u Subotici (120 godina), Rič matice pri Bunjevačkoj nacionalnoj manjini i za "Hrvatske novine" pri Hrvatskoj nacionalnoj manjini.