fbpx

Vidovdanska akademija u Tuzli

U organizaciji SPKD „Prosvjeta“ u Tuzli je 30. juna održana Vidovdanska akademija. Akademija je održana u Vladičanskom dvoru s blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog gospodina g. Hrizostoma, novoizabranog mitropolita dabrobosanskog.
Nadahnutu besjedu o Vidovdanu održala je prof. Radica Drinić iz Bijeljine. Predsjednik SPKD „Prosvjeta“ mr sc. Milan Cvijetinović govorio je o značaju Kosovskog boja u srpskom narodu, a protojerej-stavrofor Milan Topić o duhovnim aspektima Vidovdana.
Lijep i bogat program razgalio je srca prisutnih. Učestvovali su članovi KUD „Nova Janja“ iz Janje, SCPD „Bogoljublje“ iz Doboja i Sekcija pri CO Tuzla „Jutra plavog sljeza“.
Svečanost su svojim nastupom i programom pod nazivom „Suza Kosova“ uljepšali Tanja Aćimović, Teodora Blažanović i Vasilije Topić, članovi Sekcije “Jutra plavog sljeza”, a pozdravljeni su toplim aplauzom.
Članovi sekcije predano rade na očuvanju srpskog jezika, kulture i nacionalnog identiteta.

SPKD
SPKD "Prosvjeta" Tuzla
Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ u Tuzli je osnovano 6. juna 1904. godine sa ciljem očuvanja srpske kulture i identiteta, razvija prosvjetne, kulturne, sportske i druge aktivnosti s drugim narodima u Bosni i Hercegovini, odnosno njihovim društvima.