fbpx
spot_img

Hit priča: Bacili „pojeli“ fleke sa Mikelanđelovih skulptura

Veliki renesansni umetnik Mikelanđelo Buonaroti izradio je u trećoj i četvrtoj deceniji 16. veka mermerne grobnice za Đulijana i Lorenca Medičija, članove vladarske firentinske porodice. Vremenom su na kamenu počele da se pojavljuju razne fleke i deformacije. Klasična restauracija nije pomogla. Onda je pronađeno neverovatno rešenje – statue su očišćene bakterijama.

Dve grobnice, za Đulijana i Lorenca, podignute su Firenci između 1524. i 1534. u Kapeli Mediči u Novoj sakristiji bazilike San Lorenco u. Već 1595. počele su da se javljaju mrlje i promene u boji mermera. U narednim vekovima, gips korišćen za besomučno štancovanje kopija figura postavljenih iznad grobova ostavio je veliku štetu. I ukrasni beli zidovi su potamneli.

Nakon skoro decenije temeljne restauracije, sprovedene u 21. veku, uklonjena je većina mrlja, ali čađ na grobnici i druge tvrdoglave fleke zahtevali su jednu specijalnu, tajnu operaciju. Nekoliko meseci pre nego što će u Italiji izbiti epidemija virusa Kovid-19, a onda i tokom nekih od najcrnjih dana drugog talasa, dok je virus divljao napolju, restauratori i naučnici – sve same žene – u potaji su na mermer „pustile s lanca“ mikrobe sa dobrim ukusom i ogromnim apetitom, svesno pretvorivši kapelu u švedski sto za bakterije.

– To je bila državna tajna – kazala je jedna od restauratorki Danijela Mana za „Njujork tajms“, kako prenosi „Art dejli“.

Nalakćena, u istoj pozi kao i Mikelanđelove alegorijske skulpture Zore i Sutona iznad nje, da bi dosegla mračno udubljenje između zida kapele i sarkofaga, ona je ukazala na prljav crni kvadrat, ostatak dokaza kako je nekada izgledao mermer, pre čišćenja.

Restauratorka za ovaj „haos“ krivi jednog Medičija poimence, Alesandra „Mavara“ (1510-1537), vladara Firence od 1530. do 1537. kada ga je ubio dalji rođak Lorencačo čime je titula naslednog monarha prešla u ruke Kozimu I de Medičiju, iz mlađe grane ove familije.

Jakopo Pontormo, Alesandro de’ Mediči, 1534-5, Foto: Wikipedia/The Yorck Project

Alesandrov leš je, izgleda, bio stavljen u grobnicu a da mu prethodno nisu izvađeni unutrašnji organi. Tokom vekova on je nagrizao Mikelanđelov mermer, kažu stručnjaci, i napravio duboke fleke i rupičaste deformacije. Međutim, nedavno je postao gozba za omiljeno sredstvo za čišćenje u kapeli, bakteriju pod nazivom Serratia ficaria SH7.

– SH7 je pojela Alesandra – slikovito je objasnila Monika Bieti, bivša direktorka Muzeja Kapela Mediči, dok je stajala ispred sada blještave grobnice, okružena Mikelanđelovim delima, mrtvim Medičijima, turistima i kompletno ženskim timom naučnika, restauratora i istoričara.

Njene saradnice koristile su bakterije koje su se hranile lepkom, uljem i, očigledno, Alesandrovim fosfatima kao biooružjem protiv vekova nataloženih mrlja.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.