fbpx
spot_img

HO „Svetionik“, Fondacija „Tijana Jurić“ i Dom omladine Pančevo realizovali predavanja „Bezbednost dece na internetu“

Ivana Morar, predsednik HO „Svetionik“, uvodni govor Foto: Bojana Stanisavljević

 

U sredu, 14. decembra, Humanitarna organizacija „Svetionik“ i Dom omladine Pančevo, u saradnji sa Fondacijom „Tijana Jurić“, organizovali su predavanja „Bezbednost dece na internetu“, u pančevačkoj dvorani „Apolo“. Bezbedno korišćenje interneta je projekat Fondacije pod nazivom „Tijana klik“, koji sprovode po mestima širom Srbije.

Deca su sa velikom pažnjom pratila predavanje i postavljala pitanja Foto: Bojana Stanisavljević

 

Iako je planirano jedno, zbog velikog interesovanja, održana su dva predavanja, na kojima je prisustvovalo dvesta učenika osnovnih škola „Jovan Jovanović Zmaj“, „Mika Antić“, „Vasa Živković“, „Mara Mandić“, kao i članovi Udruženja „Na pola puta“. Deca su sa velikom zainteresovanošću pratila predavanje.

 

Igor Jurić, osnivač i predsednik Fondacije „Tijana Jurić“ Foto: Bojana Stanisavljević

Igor Jurić, osnivač i predsednik Fondacije „Tijana Jurić“ bio je predavač, zajedno sa Mihaelom Nemet, edukatorom Fondacije, sa kojom drži predavanja po školama, gde decu upućuju kako da internet bezbedno koriste.

Igor Jurić i Mihaela Nemet, Fondacija „Tijana Jurić“, edukatori na predavanju Foto: Bojana Stanisavljević

 

Oboje su na izuzetno dobar način pristupili osnovcima, tako da su uspeli da ih zainteresuju i postaknu da iznose svoja saznanja i mišljenja o odredjenim situacijama, kao i da pitaju ono što ih zanima. Interaktivno predavanje, uz puštanje nekoliko kratkih video priloga, trajalo je sat vremena, uz veliku pažnju prisutnih djaka, njihovih nastavnika i psihologa. Deci je ukazano na to koje se ponašanje smatra rizičnim na internetu i kakve sve opasnosti tamo vrebaju, uz mnoštvo primera iz svakodnevnog života, što je ostavilo najsnažniji utisak.

 

Deca su pokazala informisanost o korišćenju interneta, ali i želju za novim saznanjima Foto: Bojana Stanisavljević

 

Suština celokupnog izlaganja je u tome da je internet deo naše svakodnevnice, i da, kao i sve druge stvari u životu, ima svoje dobre i loše strane. Važno je da svi budu dobro informisani kako bi koračanje kroz virtuelni svet bilo bezbedno. Internet je nešto što treba da bude korisno, a ne opasno. To je moguće samo ako mu pristupamo na način koji nas ne ugrožava. Zbog toga je bitna edukacija, a samim tim se postiže prevencija.

 

TV „Pančevo“ je ispratilo predavanje u dvorani „Apolo“ Foto: Bojana Stanisavljević

 

Realizacijom ovog predavanja Humanitarna organizacija „Svetionik“ je ostvarila saradnju sa Fondacijom „Tijana Jurić“, kao i sa Domom omladine Pančevo. Okrenutost deci, omladini i edukaciji je temelj budućih zajedničkih aktivnosti. Takvim pristupom uvek se postiže više.

 

Ivana Morar, Bojana Stanisavljević, Jelena Rogić (HO „Svetionik“) i Maja Georgievska (Dom omladine Pančevo)

 

U toku predavanja, Igor Jurić, Ivana Morar i Mihaela Nemet Foto: Bojana Stanisavljević

 

Deo drugog predavanja, Igor Jurić, Ivana Morar, Mihaela Nemet Foto: Bojana Stanisavljević

 

Članovi HO „Svetionik“ Bojana Stanisavljević, Milijana Damnjanović Morar i Jelena Rogić, u razgovoru sa Igorom Jurićem i njegovom suprugom, nakon predavanja Foto: Ivana Morar

 

Humanitarna organizacija „Svetionik“
Humanitarna organizacija „Svetionik“
Neprofitna, nevladina, nestranačka organizacija, osnovana na neodređeno vreme, radi ostvarivanja ciljeva u oblasti humanitarnog rada i afirmisanja poželjnih društvenih aktivnosti i vrednosti. Ciljevi: organizovanje humanitarnih akcija, edukacija, afirmacija obrazovanja, kulture, nauke, sporta, ekologije, očuvanje nacionalnog identiteta i duhovnih vrednosti, podizanje svesti o položaju i problemima socijalno ugroženih kategorija društva, angažovanje na bezbednosti i poboljšanju uslova za život i rad omladine, naročito dece. Organizacija ima sedište u Pančevu. Osnovana je 11. februara 2016. godine.