fbpx
spot_img

Humanitarna akcija kragujevačkog MO Kola srpskih sestara sa Bankom hrane iz Beograda

BANKA HRANE je nevladina humanitarna organizacija i sastavni je deo EVROPSKE FEDERACIJE BANAKA(FEBA).
U Srbiji je osnovana 2006.godine. Osnovana je sa ciljem da doprinese smanjenju siromaštva u Srbiji i da se uključi u borbu protiv gladi i rasipanja hrane.
Delatnost se zasniva na ideji doniranja i podele na principu solidarnosti među sugrađanima. To potvrđuje stav da udruženi ljudi mogu da pomognu siromašnima i  ugroženima.
Akcija BANKE HRANE 13.11.2014. godine sprovodi se u saradnji sa zaposlenima u Narodnoj Banci Srbije u Kragujevcu i humanitarnog udruženja Kola srpskih sestara, koje će pakete hrane uručiti sugrađanima prema evidencionim kartonima. To su siromašni učenici, stare, nemoćne i bolesne osobe, osobe sa invaliditetom, raseljena lica, romske porodice, samohrane majke.
Ciljevi i pohodišta akcije:
Zajedničkim snagama Banke hrane, volontera KSS i zaposlenih u NBS afirmišu se principi solidarnosti, milosrđa….kao i ljudsko razumevanje i poštovanje onih koje je zadesila nevolja; podići svest o problemima siromaštva u Srbiji, podstaći razvoj kulture davanja i doniranja, ojačati siromašne sugrađane u osećanju da nisu sami krivi što su se našli u teškoj situaciji.
KOLO SRPSKIH SESTARA
KOLO SRPSKIH SESTARA
Kolo srpskih sestara MO Kragujevac baštini tradiciju Šumadijskog kola srpskih sestara koje je osnovano 14. (27) septembra 1903. godine, iste godine kao i beogradsko Kolo srpskih sestara. Osnovano je kao građansko žensko udruženje patriotske orijentacije, s ciljem promovisanja «nacionalno-patriotskih, kulturno-prosvetnih i humanih ciljeva». Ideja za osnivanjem Kola srpskih sestara potekla je od Nadežde Petrović, slikarke i Delfe Ivanić, nastavnice, a ime udruženju dao je Branislav Nušić, književnik, koji je sa Ivanom Ivanićem, diplomatom, napisao Statut društva.