fbpx
spot_img

Humanitarni koncert za muzičku školu iz Bujanovca u Belom dvoru

Beograd, 6. april 2023. – Udruženje umetnika „Vivarte” organizovalo je dobrotvorni koncert pod pokroviteljstvom Fondacije Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra za obrazovanje i kulturu, koji je sinoć održan u Belom Dvoru, uz podršku Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra i Princeze Katarine i u prisustvu Njenog Kraljevskog Visočanstva, a sa ciljem da se pomogne Osnovnoj muzičkoj školi u Bujanovcu.

Sinoćni koncert bio je prva humanitarna akcija koju organizuje Udruženje „Vivarte“, a sva sredstva prikupljena ovom prilikom biće upotrebljena za kupovinu muzičkih instrumenata za Muzičku školu Bujanovac. Ova škola organizuje časove klavira, harmonike, klarineta, flaute i gitare, i jedna je od retkih škola u kojoj se zajedno školuju deca srpske, romske i albanske nacionalnosti. To je dokaz da obrazovanje i muzika, kroz najlepše melodije, mogu da izbrišu sve granice.

Događaj je počeo pozdravnim pismom Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandara, nakon čega je usledilo obraćanje g-đe Jovane Vučićević i g-dina Ljubana Živanovića, operskih pevača i osnivača Udruženja „Vivarte“, a potom su zajednički nastupili učenici Osnovne muzičke škole Bujanovac, sa profesionalnim muzičarima, članovima Udruženja. Koncertu je prisustvovao veliki broj gostiju iz kulturnog i javnog života Srbije.

„Veoma sam srećan što se dosta ljudi okupilo ovde, u domu Kraljevske porodice, da uživamo u nastupu ovih talentovanih muzičara, i da zajedno pružimo preko potrebnu podršku Osnovnoj muzičkoj školi u Bujanovcu. Mladi Srbije imaju veliki potencijal i jako je bitno da ih svi podržavamo, kako bi taj potencijal i ostvarili. To je naša obaveza i dužnost.

Ono što me posebno raduje je to što pružamo pomoć školi koja pokazuje kako muzika i kultura uopšte ne poznaju granice. Učenici ove škole dolaze iz različitih sredina, ali zajedno uživaju u prelepoj muzici. Kultura i umetnost brišu granice nacionalnosti i vere i spajaju ovu decu da zajedno uživaju u nečem lepom i uzvišenom. Mislim da su ovoga puta mladi ti koji uče nas odrasle kakvi svi treba da budemo“, izjavio je ovim povodom Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar.

Udruženje „Vivarte“ je nevladina i neprofitna organizacija, posvećena promociji klasične muzike i dobrotvornim aktivnostima, koje pruža podršku muzičkim školama i muzičarima širom Srbije. Angažovanjem renomiranih umetnika u organizaciji obrazovnih i kulturnih manifestacija, članovi udruženja nastoje da pomognu podizanju nivoa muzičke svesti, muzičkog obrazovanja i pedagogije i promovišu muzičku kulturu.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.