fbpx
spot_img

IMPULS – Ljubica Ribić & Milan Novak

IMPULS – poezija u kafiću

Književni susreti s mjesečnom frekvencijom održavaju se u prostoru Rock Art Caffe-a u Varaždinu već više od godinu dana s tendencijom sve većeg broja sudionika i publike. Prvi IMPULS održan je u rujnu 2014 godine.

Poetska večer ima zadaću u prvom dijelu programa predstaviti autore – goste iz drugih gradova Hrvatske i drugih država kraćim razgovorom s gostima te čitanjem poezije/proze samih autora. Svaki autor – gost čita pet pjesama u prvom dijelu, ili dva kraća odlomka iz proznog dijela. U drugom dijelu programa autorima – gostima se pridružuju autori koji su na samom događaju i čitaju jednu do dvije pjesme, ovisno o broju sudionika. Večer je ispunjena glazbom, ponekim glazbenim gostom, te ponekad i ponekim performansom.
Sam događaj popraćen je u lokalnim medijima.
Prije početka IMPULSA – poezije u kafiću, koji počinje u 20 sati, snima se za Vtv emisija, IMPULS – poezija na Vtv. Snima se na interesantnim lokacijama u gradu, ateljeima, palačama, galerijama, ulicama baroknog grada, groblju … Svaki autor – gost čita četiri pjesme, prije samog emitiranja napravi se kolaž razglednica Varaždina i poezije te sama emisija u trajanju 20-tak minuta ide u dva termina, dan – dva uoči novog IMPULSA. Emisije su dostupačne na YouTube pod nazivom »IMPULS poezija«.
Sama najava IMPULSA je popraćena i na radio postajama, tako na Radio Sjeverozapadu ide kontakt najava dan prije. Najavljuju nas, kako novine, tako i elektronski mediji.

1918839_1276445235716192_6082811240138269168_n

Na književnu večer obično dolazi tridesetak ljubitelja poezije, varaždinskih autora i autora iz okolnih mjesta, ugodno nas iznenadi i dolazak iz udaljenijih gradova. U IMPULSU smo u prvih godinu dana (do rujna 2015) predstavili mnoge autore, između mnogih dragih prijatelja, poznanika, autora s nama su svoju poeziju podijelili hrvatski autori, Božidar Petrač (predsjednik Društva hrvatskih književnika), Hrvoje Kovačević (prozaista, renomirani dječji pisac), Enes Kišević (renomirani pjesnik, dramski umjetnik), Željko Krznarić (više puta uglazbljivan autor, sudionik Eurovizije), Zvonimir Kovač prof. na Filozofskom fakultetu i mnogi drugi autori , te autori iz Slovenije, Marijan Pungartnik (predsjednik Mariborske literarne hiše), Breda Slavinec (djelatnik u kulturi, pjesnikinja), Željko Perović (višestruko nagrađivan slovenski autor), Zoran Pevec, Milojka Bačovnik Komprej i mnogi drugi, predstavljeni su i neki autori Arte grupe iz Srbije, Miodrag Jakšić, Gordana Vlaić, Vladimir Blagojević te Radovan Vlahović. Uz navedene autore slušali smo stihove preko dvjesto autora što je zavidan broj, predstavili smo članove Varaždinskog književnog društva koje stoji iza samog događaja,
a kao moderatori i urednici vodimo ga mi,

Ljubica i Milan.

UDRUŽENjE BALKANSKIH UMETNIKA
UDRUŽENjE BALKANSKIH UMETNIKAhttp://ubu.mojsajt.rs/
Nevladino i neprofitno udruženje, osnovano na neodređeno vreme, radi ostvarivanja ciljeva u oblasti savremenog kulturnog stvaralaštva i to kroz književnost, slikarstvo, fotografiju, muzički i scenski angažman, sa posebnim osvrtom na afirmaciju mladih u cilju održivosti i unapređenju postojećeg i kreiranju novog kulturnog života društvenih zajednica na Balkanu.