fbpx
spot_img

In bonam memoriam: Galieno Feri

 

Foto: microcinema.eu
Foto: microcinema.eu
Foto: it.paperblog.com
Foto: it.paperblog.com

Ne želeći da remetimo zamišljeni ritam priloga u redovnoj rubrici o stripu, i da ne bismo po svaku cenu proturali neki kraći prilog sa naglaskom na Zagoru, ograničićemo se ovde na ovu po malo tužnu novost: 02.04. ove godine, preminuo je, u poznim godinama, Galieno Feri (r. 1929.), vizuelni kreator i predani crtač Zagora! U nekoj ranijoj fazi, Feri je sa promenljivim uspehom kreirao i crtao likove Zelene sablasti (il Fantasma Verde), Crvenog pera (Piuma Rossa), Thunder Jack-a, izradom reklama i dr., ali tek od 60-ih godina prošlog veka, kad sa izdavačem i scenaristom Serđom Bonelijem (alias Guido Nolitta) ostvaruje plodnu saradnju, proslavio se onim po čemu ga uglavnom i znamo: stvorili su lik Zagora, a nešto kasnije je naišao i Mister No, koga je takođe crtao u jednom periodu.

Čak i u poznim godinama, kad su Zagora već uveliko bili preuzeli drugi crtači i razni scenaristi (npr. Buratini), Feri se redovno iskazivao izradom naslovnih strana za ovog junaka (takođe za po neke epizode Komandanta Marka i dr.)

Foto: pinterest.com
Foto: pinterest.com

Što se tiče (nemirnog) Duha sa sekirom, prethodnih meseci mu nije baš nedostajala naša pažnja, a potrudićemo se tokom godine da posvetimo još koji prilog njegovim dogodovštinama.

Slava Feriju!

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.