fbpx
spot_img

Zdravlje i lepota: Zašto je kakao dobar

Osnovni sastojak čokolade, može doneti vašem zdravlju mnogo. Kakao se može  koristiti u prevenciji gojaznosti, dijabetesa, srčanih oboljenja i nekih vrsta raka. 

Kakao ima moćno antioksidansno dejstvo i antiimflamantorno dejstvo. Kakao u neprerađenom obliku ima dosta polifenola, zbog toga je gorak i teško se može jesti. Bitno je koristiti sirove komadiće kakaoa i visokokvalitetni kakao u prahu, koji se može naći u crnim čokoladama sa preko 70% kakaoa, jer oni sadrže najveći procenat korisnih supstanci. Antioksidansne supstance koje ima kakao imaj dobar efekat na zdravlje.

Kakao je koristan za srce

Brojna istraživanja su pokazala da je kakao dobar za srce. Kakao smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja, čak može i da ih spreči. Kakao doprinosi sledeće: on snižava krvni pritisak, sprečava zgrušavanje krvi, podstiče širenje krvnih sudova, doprinosi mršavljenju, podstiče budnost i smanjuje stres. Kakao se pokazao kao dobar u prevenciji dijabetesa. On smanjuje rezistenciju na insulin, odnosno povećava senzitivnost ćelija na insulin. 

Neka od istraživanja su pokazala da polifenoli koji sadrži kakao mogu da inhibiraju rast malignih ćelija. On može da spreči oštećenja DNK koja mogu da dovedu do razvoja raka, kao da inaktiviraju odredjene kancerpgene materije.

Kakao je dobar za mozak

Utvrđeno je da kakao povećava dotok krvi u mozak, kongitivne sposobnosti i usporava kongitivno opadanje u skladu sa godinama. Kakao je takođe i pomoćnik u sprečavanju Alcajmerove bolesti. 

Kakao kao korisna namernica sadrži polifenol koja stimuliše urođeni i adaptivni imunitet, ublažava simptome hroničnog umora, štite kožu, ublažava kašalj i dr. Flavonidi iz kakaoa, deluju kao probiotici i podstiču razvoj korisnih bakterija.

Dali smo vam neke od razloga da redovno koristite kakao i dodate u svoju ishranu. Dajte sebi odaška i pojedite bar nekoliko kockica crne čokolade dnevno.

Izvor: https://www.zdravahrana.com/prirodne-terapije/koristi-od-toplog-kakaoa.html

Prijatelji portala pokazivač:

Detox-štanglica(mango)Najukusnije moguće proteinske štanglice će vam pomoći da zaboravite na glad, da se pobrinete o vašoj mladosti i obradovaće vas upečatljivim tropskim ukusom. Idealan izbor za užinu ili kao dodatak ishrani. Za one kojima nisu potrebne suvišne kalorije!

U svakoj štanglici:

 • Dve vrste proteina (micelarni kazein i koncentrat belančevine surutke) koji snabdevaju organizam optimalnom količinom belančevina.
 • Pravi komadići manga koji obogaćuju ishranu sporim ugljenim hidratima.
 • Astaksantin – prirodni antioksidans, 6000 puta aktivniji od vitamina C.
 • Prirodni sok od jabuke.

Nema štetnih dodataka! Zamenili smo:

 • šećer prirodnim zaslađivačem izomalto-oligosaharidom.
 • konditorske masti kokosovim uljem;
 • veštačke boje prirodnim (antocijanima i karotenoidima);
 • veštačke arome prirodnim voćnim sokom.
  Za sve informacije o proizvodima Sibirskog zdravlja kontaktirajte me na broj: 0641291334 NAŠE MALO VREDI MNOGO #EmaSibirskozdravlje  www.facebook.com/emasibirskozdravlje

   

Ema Vitković
Ema Vitkovićhttp://www.facebook.com/usporavanje
Rođena u Nišu 1978. godine. Scenski masker, frizer, pedijatar i vaspitač. Imala emisiju "Iz mog ćoška" na Aleksinačkom radiju. Učestvovala na dva Fashion Week-a u Nišu kao šminker. U Nišu je vlasnik Pivnice "Usporavanje" . Voli da piše, da se druži i pomaže ljudima. Humanost i zdravlje su joj na prvom mestu. Udata je i majka dvoje dece, Sare i Stefana.