fbpx
spot_img

ISTRAGA U 28 ŠKOLA: Rešenja “Vajberom” stizala do dece

U nekim školama učenici osvojili nerealno veliki broj bodova na maturi. U Novom Pazaru osvajali i po 25 od 30 bodova, a republički prosek 17

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

UČENICI OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Pazaru na maloj maturi osvojili su u proseku 25,07 od maksimalnih 30 bodova. OŠ “Rifat Burdžović-Tršo” beleži čak 24,93 poena, od čega su učenici imali 7,9 poena iz matematike, dok je republički prosek svega 4,3, od maksimalnih deset. Prosek za OŠ “Stefan Nemanja” je 24,79, a za OŠ “Meša Selimović” 24,22 boda.

Svi ovi novopazarski osnovci postigli su rezultate daleko iznad proseka, jer su njihovi vršnjaci u Srbiji prosečno na tri testa osvojili 17 bodova. Upravo zbog toga Ministarstvo prosvete zatražilo je nenajavljenu proveru materijala sa završnog ispita u 12 novopazarskih škola. Ista je situacija i u školama u Pčinjskom i Nišavskom okrugu. Ukupno, kao što su “Novosti” u utorak pisale, na proveri je 28 škola, a ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je smene za direktore i disciplinske postupke za dežurne nastavnike i supervizore, ukoliko se utvrdi da su dozvolili ili pomagali u prepisivanju.

– Bilo je prepisivanja, a nastavnici su krivi jer su dozvolili da učenici koriste mobilne telefone – kažu roditelji jednog učenika iz Novog Pazara. – U školi u kojoj je naše dete to nije bio slučaj, pa zato i nisu u samom vrhu po rezultatima. Deca su napravila grupe na “Vajberu”, pa su slali pitanja, neko spolja im je rešavao i onda je celo odeljenje moglo da vidi tačan odgovor. Tako se i dogodilo da su mnoge zadatke rešavali istovetno.

Zato je upravo u ovom gradu prag za upis na pojedine smerove bilo samo nekoliko bodova ispod maksimuma. Lakše je bilo upisati Treću gimnaziju u Beogradu, nego opšti smer Gimnazije u Novom Pazaru.

Sumnjive rezultate ostvarili su i osmaci u Pčinjskom i Nišavskom okrugu. Tako je u OŠ “Naim Frašeri” u Bujanovcu prosek bodova na sva tri testa 23,18, dok su samo iz matematike učenici imali 8,10 ili skoro dva puta više od prosečnog rezultata na nivou Srbije. U Vladičinom Hanu OŠ “Branko Radičević” beleži rezultat od 23,66 poena. U istoimenoj školi u Vranju učenici su osvojili 25,22, a od 83 osmaka svaki četvrti je vukovac. U vranjskoj OŠ “Vuk Karadžić”, kao što joj ime kaže, sve su sami vukovci – svaki treći od 133 osmaka nosilac je Vukove diplome.

Daleko iznad republičkog proseka po maturskom uspehu su i učenici iz Surdulice i Trgovišta, a odstupanja ima i u pojedinim školama u Nišavskom okrugu.

Testovi iz svih škola sa sumnjivim rezultatima stigli su u Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i u toku je njihova analiza. Kada bude završena, izveštaj će dobiti ministar prosvete, koji će odlučiti o kaznama za one koji su kršili pravila završnog ispita.

 

POČEO UPIS U SREDNjE ŠKOLE

U SREDNjIM školama u utorak je počeo upis i traje još danas. U prvom krugu raspoređeno je 64.337 učenika, dok je 1.470 ostalo neraspoređeno. Oni će imati još jednu šansu, u drugom upisnom krugu, kada će na raspolaganju imati 2.946 mesta na trogodišnjim i 5.334 mesta na četvorogodišnjim profilima.

I. MIĆEVIĆ

Izvor: Novosti

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.