fbpx
spot_img

Izdavačka kuća „Pčelica“ na 61. sajmu knjiga za decu u Bolonji

Izdavačka kuća PČELICA je već dobro znani gost u Bolonji i izlagač na najvećem svetskom sajmu knjiga za decu, koji se svakog proleća održava u ovom italijanskom gradu. Iako Bolonjski sajam ove godine zvanično ulazi u sedmu deceniju postojanja, on i dalje odiše mladošću, vedrinom, inovativnošću, šarenilom ideja, nepobedivim optimizmom i što je najvažnije verom u nezamenjivu ulogu knjige u životu svakog deteta. Kao dugogodišnji predstavnik srpskog izdavaštva za decu na ovoj manifestaciji, PČELICA je na Bolonjskom sajmu u svom prirodnom okruženju, deleći sa njim veliki broj uverenja i doprinoseći svojom autentičnošću i sada već prepoznatljivim stilom opštem utisku.

Za ovogodišnje predstavljanje na Međunarodnom sajmu knjiga za decu u Bolonji PČELICA je pripremila veliki broj noviteta, ali i ranijih izdanja redizajniranog i osveženog izgleda. Od noviteta treba izdvojiti ilustrovane knjige: Morski konjić i podvodna biblioteka, autorke Nikolete Novak, Pužić koji je verovao u sebe i Mala priča iz velikog mravinjaka, autorke Maje Koraksić, Cecilijine magične krofne, autorke Gordane Timotijević i Treća mačka, autorke Vesne Aleksić. Slede četiri duhovito-zabavna priručnika o: drugarima, porodici, knjigama i slobodnom vremenu i tri nove knjige iz edicije Najbolji na svetu – Najbolje bake i deke na svetu, Najbolji roditelji i Najbolje komšije, autorke Aleksandre Bojović. Ovom ženskom autorskom timu pridružuje se Bojan Ljubenović sa svoje tri knjige iz edicije Kad porastem, biću…: Uki, mali fudbaler, Luna, mala teniserka i Vuk, mali glumac, ali i Kosta Milovanović, ovog puta u ulozi pisca, a ne onako kako smo navikli u ulozi ilustratora, sa svojom knjigom Luka, mali slikar. U okviru iste edicije objavljene su i knjige: Zoja, mala pijanistkinja, autorke Nade Vuković, i Tesa, mala balerina, autorke Nikolete Novak.

U svom osveženom i redizajniranom obliku PČELICA će na ovogodišnjem Sajmu u Bolonji predstaviti i svoje stare adute: ediciju popularnonaučnih enciklopedija Galerija velikana, izuzetnu ediciju ilustrovanih knjiga Bajke i mitovi naroda sveta, serijal vaspitno-edukativnih knjiga Kad su mali veliki, koja govori o Nađi i Vuku, bratu i sestri koji imaju ozbiljan zadatak da prevaspitaju odrasle, koji se i ne ponašaju baš zrelo. Pored ovih noviteta na štandu PČELICE posetioci, potencijalni i stari saradnici, moći će da vide i prelistaju brojna Pčeličina izdanja koja su već našla svoj put do dece širom sveta koja ih mogu čitati na: češkom, islandskom, mongolskom, ruskom, italijanskom, kineskom, nemačkom, makedonskom i mnogim drugim jezicima. Lista jezika na kojima su Pčeličina izdanja dostupna iz godine u godinu postaje sve duža. Možda se stiče utisak da su samo sajamski dani vreme kada izdavači rade punom parom, ali to ni izbliza nije tako. Pčelica je u protekloj godini polako, ali sigurno zakoračila na francusko i špansko govorno područje, pa će knjige Nikolete Novak „Priče iz šume“ i „Prijatelji iz savane“ uskoro biti dostupne na francuskom i španskom jeziku, a knjiga Gorana Markovića „Lajka među zvezdama“ na španskom.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.