fbpx
spot_img

Izložba „Dečje novine“ i XIX balkanska smotra mladih strip autora (30. 6 – 2. 7.)

SADRŽAJ PROGRAMA I NAJAVA:

   UTORAK, 27. JUN
18:00 „Dečje novine – gigant jugoslovenskog izdavaštva“, izložba (Narodna biblioteka Srbije, Beograd)

   PETAK, 30. JUN – 2. JUL
XIX balkanska smotra mladih strip autora (ustanove kulture u Leskovcu)


   UTORAK, 27. JUN (Narodna biblioteka Srbije, Beograd)

UTORAK 27. 6. 2017. u 18.00 časova
27. jun – 15. jul 2017. godine

DEČJE NOVINE – GIGANT JUGOSLOVENSKOG IZDAVAŠTVA
– IZLOŽBA MUZEJA RUDNIČKO-TAKOVSKOG KRAJA

Atrijum Narodne biblioteke Srbije, Beograd

www.nb.rs/events/…

Narodna biblioteka Srbije i Muzej rudničko-takovskog kraja pozivaju vas 27. juna 2017. godine, u 18 sati, u Atrijum Narodne biblioteke Srbije na otvaranje izložbe „Dečje novine – gigant jugoslovenskog izdavaštva“.

O značaju Dečjih novina govoriće: Vladan Trijić, zamenik upravnika i rukovodilac Sektora za bibliotečko-informacionu delatnost Narodne biblioteke Srbije, Momčilo Rajin, istoričar umetnosti i nekadašnji urednik u Dečjim novinama i Ana Cicović, jedan od autora izložbe.

Izložba je posvećena jednom od najvećih jugoslovenskih izdavača listova, časopisa, knjiga i stripova za decu i odrasle, zastuplјenog na svim kontinentima. Kroz saradnju sa italijanskom firmom „Panini“, Dečje novine osvajaju publiku plasiranjem albuma sa samoleplјivim sličicama. Potpisivanjem ekskluzivnog ugovora sa kompanijom Volta Diznija, proizvode čitavu industriju artikala sa Diznijevim likovima i postaju najveći (i najomilјeniji) distributer školskog pribora na ovim prostorima.

Izložbu potpisuje autorski tim Muzeja rudničko-takovskog kraja: Ana Cicović, Tanja Gačić, Ana Bolović i Aleksandar Marušić.


 

   PETAK, 30. JUN – 2. JUL (ustanove kulture u Leskovcu)

XIX BALKANSKA SMOTRA MLADIH STRIP AUTORA,
Leskovac Srbija 30. 6. – 2. 7. 2017.

NOVA SMOTRA, NOVI REKORDI – NAPISAO IVAN VELjKOVIĆ

Najstariji strip festival bivše Jugoslavije, Balkanska smotra mladih strip autora, održaće se i ove godine u periodu od 30. juna do 2. jula, standardno u prostorijama Leskovačkog kulturnog centra, odnosno škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“, i standardno sa još jednim svetskim rekordom po broju učesnika, tačnije njih 2761 iz 54 zemlјe sa svih šest stalno naselјenih kontinenata. Program smotre uklјučuje 23 dešavanja u vidu promocija, predavanja, tribina, otvaranja izložbi i projekcija dokumentarnih filmova o stripu. Manifestaciju je i ove godine pomogao grad Leskovac, sa podjednako standardnim izostajanjem podrške Ministarstva kulture.

Balkanske smotre su jedini strip festival u regionu koji ima pedagoški karakter. Mladi strip autori u Leskovcu dobijaju nagrade sa cilјem da se ohrabre i istraju u dalјem angažmanu na polјu devete umetnosti. Kategorije za ove nagrade su najbolјi mladi strip crtač, ilustrator, scenarista i strip teoretičar Balkana. Pored toga, Smotre su takođe usmerene i ka bolјem povezivanju nacionalnih kulturnih scena zemalјa Balkana i razvoju saradnje između istih, po čemu je takođe jedinstvena manifestacija na Balkanu. Plaketa „Nikola Mitrović Kokan“ za doprinos srpskom stripu, najstarija nagrada tog tipa u zemlјi, dodelјivaće se i ove godine, a dobitnici su Radivoj Bogičević i Vasa Pavković. Uz nju biće dodelјena i internacionalna nagrada „Miodrag Veličković Mivel“ za satiričan strip, čiji je dobitnik hrvatski strip autor Josip Sršen.

Zvanično otvaranje Smotre biće 30. juna, paralelno sa otvaranjem takmičarske izložbe u galeriji Kulturnog centra. Pola sata nakon toga će u holu Kulturnog centra biti otvorena izložba „Slučajni partneri“ Igora Kordeja i Jane Adamović u suorganizaciji sa Francuskim institutom, a 1. jula u galeriji Narodnog muzeja izložba „Danski strip danas“ u 20h, inače prva izložba danskog stripa na prostoru Istočne Evrope.

Na ovogodišnjoj, Devetnaestoj Balkanskoj smotri, među tribinama odigraće se master klas danskog autora internacionalne karijere Pitera Snejbjerga i hrvatskog crtača Igora Kordeja, koji je nosilac francuskog ordena Viteza kulture, gde će prisutni iz prve ruke ovih moći da se upoznaju sa procesom nastanka stripa. S obzirom da će Smotri, uz pedesetak domaćih autora među kojima se izdvajaju Dražen Kovačević, Leonid Pilipović, Vladimir Aleksić, Bojan Vukić, Sabahudin Muranović Muran, prisustvovati i četrdesetak gostiju iz  Belgije, Danske, Rusije, Turske, Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Hrvatske, Crne Gore, Grčke i Bugarske, biće predstavlјeni danski, turski, hrvatski, slovenački, bugarski, rumunski, crnogorski i bosansko-hercegovački strip. Među stranim gostima izdvajamo Pitera Snejbjerga, Devrima Kuntera, Ajše Irem Aktaš, Igora Kordeja, Bernarda Kolea, Daniela Atanasova, Tasosa Zaferiadisa, Dana Janosa, Dianu Nanevu, Viktora Druđinijua, te izdavače i organizatore festivala Pitera Bolena, Mišela Kolmana i Kristijana Matoula iz Belgije i strip crtača Dimitrija Narožnog iz Rusije. Sve vreme trajanja festivala biće otvorena strip radionica u potkrovlјu Kulturnog centra, uz većinu ostalih manifestacija, a u holu Kulturnog centra strip berza, dok će u Klubu knjižare „Stošić“ biti festivalski popust na sva strip izdanja.

Balkanski karakter ove Smotre se, sem po broju učesnika i saradnika sa Balkana, može oslikati i strip projektom „Vekovnici“, čiji će deveti album „Zemlјa čuda“, sa preko 76 autora autora iz regiona koji su sarađivali na njemu, biti premijerno promovisan upravo na ovogodišnjem festivalu, a koji je kao ideja upravo potekao iz Leskovačke škole stripa, poput samog festivala. Autori na ovom projektu su eminentna imena evropskog, pa i svetskog stripa, sa stalnim ili čestim, a prominentnim angažmanom na američkom, frankobelgijskom i italijanskom stripu.

Organizatori Balkanske smotre mladih strip autora su Marko Stojanović, Miloš Cvetković i Ivan Stojanović Fiki, inače predavači i autori iz Leskovačke škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“, a suorganizator je Leskovački kulturni centar.

PROGRAM MANIFESTACIJE XIX BALKANSKA SMOTRA MLADIH STRIP AUTORA

       30.06.2017.
16č Promocija izdanja makedonskog izdavača „Strip Kvadrat“
17č Promocija monografija „Zaječarski strip“ i „20 godina Leskovačke škole stripa“
18č Predavanje Pitera Snejbjerga „Istorija stripa u Danskoj“
19č Tribina „Američki i francuski strip, sličnosti i razlike“
19:30č Otvaranje strip berze u holu Leskovačkog kulturnog centra
20č Otvaranje izložbe mladih strip crtača Balkana u galeriji Leskovačkog kulturnog centra i dodela nagrade za doprinos srpskom stripu i dodela nagrade Miodrag Veličković Mivel za satiričan strip
20:30č Otvaranje izložbe Igora Kordeja i Jane Adamović „Slučajni partneri“ u holu Leskovačkog kulturnog centra
21č Predavanje Mišela Kolmana „Ugovor sa francusko-belgijskim izdavačem od A do Š“
22č Projekcija dokumentarnog filma o srpsko-bugarskom crtaču Metodiju Petrovu „Istinite za čoveka i života“

       1. 7. 2017.
12č Tribina „Prošlost i budućnost stripa u Bugarskoj i Rumuniji“ i promocija bugarskih i rumunskih izdanja „Dragon Last“ i „TDB“
13č Master klas Pitera Snejbjerga i Igora Kordeja „Od krokija do gotove table“
14č Fenomen stripa „Propovednik“ i  predstavlјanje izdavača „Darkwood“
17č Predavanje Kristijana Matula „Strip festivali u Belgiji u slici i reči“
18č Promocija devetog albuma serijala „Vekovnici“
19č Okrugli sto „Balkanski strip: Most među narodima“
20č Otvaranje izložbe „Danski strip danas“ u galeriji Narodnog muzeja i dodela memorijalnih nagrada „Nikola Mitrović Kokan“nagrađenim autorima
21h Premijera dokumentarnog filma o Balkanskoj smotri „Strip gradi Leskovac“

       2. 7. 2017.
12č Predstavlјanje Nacionalne strategije za strip i Centra za umetnost stripa Beograd
13č Predavanje Ivana Šivaka i Bernarda Kollea „Savremeni tokovi stripa u Hrvatskoj i Sloveniji“
14č Predstavlјanje strip scene Turske
15č Predstavlјanje crnogorskog festivala Hercegnovski strip festival, bosankohercegovačkog festivala Salon stripa u Laktašima i kragujevačkog festivala Kreativni genijalci
18č Svečano zatvaranje manifestacije, dodela zahvalnica učesnicima i dodela nagrade „Mlade velike nade“ za najbolјeg mladog učesnika smotre u galeriji Leskovačkog kulturnog centra

Sve vreme trajanja manifestacije u prostorijama Leskovačke škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“ u potkrovlјu Leskovačkog kulturnog centra radiće strip radionica, u holu Kulturnog centra trajaće berza stripa a u Klubu knižare Stošić festivalski popust na sva strip izdanja. Svi programi, ukoliko nije drugačije navedeno, odigravaće se u potkrovlјu Leskovačkog kulturnog centra.

Izvor: USUS

Prethodni tekstLikovni rad dana: Zima
Sledeći tekstDnevna doza aforizma
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.