fbpx
spot_img

Изложба „ПУПИНОВА НАУКА“ у Галерији Матице српске

Foto: en.wikipedia.org
Foto: en.wikipedia.org

НОВИ САД, 16. АПРИЛ- 1. МАЈ

Галерија Матице српске и Образовно-истраживачко друштво “Михајло Пупин” уз подршку Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање организовали су изложбу „Пупинова наука“, ауторке Александре Нинковић-Ташић, која је 16-ог априла отворена у Галерији Матице српске. Пупинове бројне активности на пољу науке, професорског рада, оснивања и унапређења многих научних институција и удружења у Америци, показују велико знање, несебичну ангажованост, истрајност, најкраће речено – радан и делатан живот, који је на посебан начин приказан у оквиру изложбе посвећене великом научнику.Поздрављајући присутне, покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић је истакао да имамо задовољство и част да уживамо не само у делима великог човека, научника, хуманисте, једног посебног уметника технике и уметника физике, изражавајући се културолошким речником. “Заправо је овде реч о споју две велике институције, које су обележиле и Пупинов живот, јер је и он био члан Матице српске, а захваљујући његовом раду данас имамо и научни институт, који носи његово име и када те две препознатљиве институције се удруже, настаје једна упечатљива изложба, као што је ова пред нама” рекао је секретар Грујић и нагласио да “када о Пупину говоримо, књига под насловом “Од пашњака до научењака” јесте право пупиновско дело, где само можемо бити поносни на сва достигнућа како њега, тако и Тесле, Ајнштајна и са уводним излагањем М.Црњанског представља дело, које би по скромној препоруци нас који долазимо из света културе, могло се сврстати у једну од дечијих лектира. Сједињене Америчке Државе су одавно препознале значај овакве књиге и она је постала дело из којег се има шта научити. Суштина оваквих књига , проистиче из врлина људи, који су обележили нашу историју, светску науку, а као хуманисти нам дали пример, који би требало да следимо” рекао је на крају секретар Грујић.Испред Галерије Матице српске поздравне речи упутила је управница Тијана Палковљевић – Буграски, која је рекла да је велика част што је управо у институцији Матице српске, чији је Михајло Пупин био члан, посебна част представити ову јединствену изложбу. О стваралачком раду и животу Михајла Пупина, као и његовом другарском односу са Николом Теслом и Албертом Ајнштајном говорио је професор др Драгољуб Мартиновић. „Најинспиративнији поглед који је уопште виђен људским оком је звездани свод на небу. Небески свод, каже певач псалма, надкриљује његово дело…Човек је увек окретао очи ка звездама када је тражио инспирацију и знање. Тамо је он налазио своје најраније физичко поимање које сада обликује језик модерне науке” говорио је Михајло Пупин, а цитирала га је ауторка изложбе Александре Нинковић-Ташић. Она је објаснила да на изложби су по први пут представљени многи значајни Пупинови патенти, који се до сада нису истицали и осветљавали.

“Сам број патената, смештених у пет великих кутија у тродимензионалном приказу, као и Пупинове везе са значајним научницима његовог времена такође су новине из живота великог научника” прецизирала је ауторка и додала да “сам формат изложбе, представља омаж Пупиновом познатом експерименту и потпуно је јединствен, јер ће се ова изложба преселити и у његов Идвор, где ће ученици основних и средњих школа моћи да кроз телефонску апликацију Гугла посматрају Пупинов свет. Експеримент и интерактивност многих експоната и каталога, ову изложбу чине достојном представљања Пупинове науке. Највећу вредност Пупинове науке предствљају два искорака – један у истицању непознатих аспеката његовог научног и изумитељског рада, а други, кроз начин на који показујемо овај свет. Наука и уметност, музеологија и наука, наука и телекомуникациони уређају, само су неки од путоказа којима можете видети Михајла Идворског Пупина изблиза” закључила је Нинковић- Ташић.

Извор: vojvodina.gov.rs

Branka Babić
Branka Babić
Branka Babić, rođena 04.05.1994. u Trebinju, Republika Srpska. Student Pravnog fakulteta u Novom Sadu. "Budućnost pripada onima koji vjeruju u ljepotu svojih snova".