fbpx
spot_img

Jelena Đoković održala predavanje na Ekonomskom fakultetu

Jelena Đoković, direktorka Novak Đoković fondacije (NDF) i urednica  magazina „Original“, održala je predavanje „Upravljanje humanitarnim fondacijama“ pred punim amfiteatrom Ekonomskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu.

Njenu inspirativnu priču o različitim vrstama filantropije, o putu osnivanja i načinima funkcionisanja humanitarne organizacije, radu tima, važnosti projektnog menadžmenta pratilo je više od 700 studenata.

Na pitanje kako se osniva jedna humanitarna organizacija, Jelena Đoković je istakla da je najvažnije imati viziju i jasno postavljene ciljeve.

Naša vizija je da svako dete ima jednake šanse da ispuni svoj puni potencijal u životu. Zašto baš dete? Zašto rani razvoj? Od rođenja do šeste godine čovečiji mozak se najviše razvija, eksponencijalnom linijom rasta, a onda se taj razvoj postepeno usporava. Problem je što sva deca nemaju jednake šanse za adekvatnu stimulaciju razvoja mozga. Ne odrastaju u porodicama koje mogu da im pruže izazovne zadatke kroz igru, ili različite aktivnosti, njihova ishrana je jednolična i tu nastaje velika disproporcija u društvu u najranijem periodu. Mi tu želimo da pomognemo i zato stalno pratimo potrebe i razvijamo programe, kako bismo deci pružili bezbrižno detinjstvo, istakla je Jelena.

jelena-djokovic-pred-punim-amfiteatrom-fotografija-3Osvrnuvši se na naučna istraživanja koja su pokazala da ulaganjem u rani razvoj svi utičemo na bolju ekonomiju, na jače društvo i jaču zemlju, Jelena je dodala da je misija NDF da omogući deci Srbije da imaju adekvatan stimulans u prvim godinama kroz fondacijske programe.

Otvaramo Školice života, to su vrtići gde deca iz siromašnih krajeva mogu besplatno da dođu i provedu kvalitetno vreme.  Zatim, pružamo pomoć roditeljima da što bolje mogu da odgaje svoje dete. Takođe, ulažemo u trening učitelja, i aktiviramo celu zajednicu da razumeju koliko je bitno da se ulaže u najmlađe članove. Naš cilj je da ulažemo u edukaciju dece. Do sada smo otvorili devet i napomenula bih da radimo i na pripremi desete jubilarne Školice života, naglasila je direktorka Fondacije. 

novak-i-jelena-djokovic-fotografija-4Navodeći interesantne primere iz rada Novak Đoković fondacije i razmenjujući mišljenje sa studentima, Jelena je govorila na koji način je u Srbiji moguće izgraditi i efikasno upravljati velikom i uglednom humanitarnom organizacijom, kao i o modalitetima efikasnog prikupljanja donacija za ciljeve organizacije.

Načini prikupljanja su mnogobrojni. Najveći uspeh se postiže organizacijom humanitarnih događaja, jer se tada animira veliki broj ljudi i podiže svest o problemu. Mi smo organizovali četiri različita humanitarna događaja u Njujorku, Londonu i Milanu, dodala je Jelena.

Jelena Đoković  je jedna od 35 gostujućih predavača koji su u toku ove godine u organizaciji Ekonomskog fakulteta, koji ove školske godine obeležava 80 godina postojanja, preneli znanje i iskustvo studentima.

Novak Đoković fondacija čiji tim trenutno broji 12 zaposlenih, tri konsultantska tima i preko 50 volontera, posvećena je unapređenju razvoja u ranom detinjstvu i stvaranju boljih uslova za decu u Srbiji. Cilj Fondacije je da kroz svoje aktivnosti pomogne svakom detetu u našoj zemlji, a posebno mališanima iz socijalno ugroženih sredina, da rastu i da se obrazuju.

Izvor: novakdjokovicfoundation.org

Mihailo Todorović
Mihailo Todorović
Student Elektrotehničkog fakulteta. Voli druženje, filmove i sport.