fbpx
spot_img

Nikola je bio uspešan trener i biznismen, a onda je poklonio milione i otišao u divljinu

Nikola Borić iz Zagreba je imao uspešnu karijeru kao trener atletičara i vlasnik nekoliko kompanija. Zaradio je milione i mogao da sebi priušti šta je hteo. Međutim, ono što je on želeo, nije mogao da kupi. Želeo je slobodu, bez birokratije i rokova, život u kojem će biti jedno sa prirodom, a ne da je iskorišćava i uništava.

Bolele su ga i mnoge nepravde sa kojima se susretao u svetu sporta. Mnogi njegovi prijatelji i porodica nisu razumeli njegove želje, pa kada je odlučio da se odrekne većine novca, da pokloni svoje kompanije i ode da živi u prirodi na imanju koje je kupio, mislili su da je poludeo.

Razočaran svetom sporta i drugim ljudima, on je rekao da samo želi da bude sam.

Danas, šest godina kasnije Nikola živi svoj život iz snova – život u skladu sa prirodom i ispunjen duhovnim mirom u obroncima planine Papuk u Slavoniji.

Međutim, prošao je težak put i to od izuzetnog bogatstva do gotovo isposničkog života, da bi na kraju uspostavio nekakav balans.

Od velikog bogatstva odjednom je sa svega nešto novca otišao da živi u brvnari u šumi koju je praktično sam izgradio od prirodnih materijala. O svom iskustvu je govorio i u emisiji „Život u divljini“ koja se emitovala na BBC-ju.

U brvnari nije imao ni struju ni vodu, kupao se u obližnjim potocima i rekama.

Težak početak novog života obeležili su i nepoverljivi seljani. Naime, lokalno stanovništvo je u početku bila toliko zbunjeno njegovom odlukom da živi u divljini, da su pozvali policiju jer su mislili da mora da je diler droge.

– Poslali su policiju sa pištoljima, bilo je to us*ano vreme. Nisu našli ništa, već su samo otišli. Kako mogu tako da se ponašaju prema ljudima? Bilo je neverovatno – ispričao je Nikola britanskom voditelju Benu Foglu koji je nekoliko dana proveo sa njim.

Međutim, to nije bilo dovoljno da ga odbije od želje da živi u prirodi.

– Jednostavno imam osećaj da moram da budem, da radim svoje, iako ne znam šta radim. Ne razumem šta ljudi rade jedni drugima, šta rade prirodi, jednostavno ne razumem. Jednostavno ne želim da budem deo toga – rekao je on.

Borić veliki deo vremena provodi meditirajući u prirodi, a hrani se onim što nađe ili uzgoji.

Hteo je da se bavi i uzgojem svinja, ali su mu one prirasle k srcu pa nije mogao da ih ubija. Postale su mu ljubimci.

– Ovde je Maša, Sonja, Zlatko, Boja, Gojko – pokazao je Nikola svoje ljubimce svinje novinarima 24sata.hr.

Osim njih on ima i pse, mačke, a gaji i kokoške, guske,…

Ipak, Nikola nije dugo bio sam.

Upoznao je Zoranu, učiteljicu iz jednog lokalnog sela. Naravno, mnogi njeni prijatelji su mislili da ni ona ni Nikola nisu normalni, ali oni su započeli vezu. Pridružila mu se i pri građenju brvanere, a onda i pomogla da ipak nađe neku sredinu između dva ekstrema kojima je živeo i da se ne odvoji potpuno od ljudi.

U međuvremenu je on ipak nastavio da radi kao trener atletike i plivanja i pomaže lokalnoj deci da se bave sportom.

A počeo je i da prodaje voće i povrće koje uzgaja. Štaviše udružio se sa još nekim lokalnim proizvođačima.

– Jednom nedeljo šaljemo pakete hrane za Zagreb, čitavu Hrvatsku i Evropu. Trenutno imamo oko 150 proizvoda u ponudi, a inače 400 jer proizvodimo isključivo sezonski – rekao je.

Prošle godine, međutim, zadesila ih je nesreća, kada im je izgorela brvnara usred zime.

Ni to ipak nije pokolebalo Nikolu i Zoranu.

– Kuću koja nam je izgorela, ni sami ne znamo kako, sagradili smo sami uz povremenu pomoć par dobrih prijatelja, od prirodnih materijala koji nas okružuju, više smo gledali da je to kao neka skulptura i uživali u svakom danu njenog stvaranja, naučili smo jako puno i nova će biti još brže gotova, s još manje novaca i puno kvalitetnija i bolja, a totalno nas je oduševila spoznaja da od nje osim nekoliko vreća stakla i čavala nije ostalo apsolutno ništa osim pepela u kojem se sad kupaju kokice i uglja kojeg jedu svinje, priroda će ponovno moći preuzeti i ovaj deo parcele kao da nikada ničega ovde nije bilo, a biljke će niknuti na zemlji od koje smo gradili. Svi smo živi i zdravi i sve naše životinjice su super i ne želimo da nas niko žali jer mi ne žalimo sebe – napisao je Nikola na Fejsbuku.

U međuvremenu oni žive u kući iz obnove, a planiraju da ponovo naprave sami svoj dom.

Izvor: blic.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.