fbpx
spot_img

Jezičke nedoumice: Dobro došli ili dobrodošli?

Foto: google images
Foto: google images

 

Nedoumica:

Nedavno sam tražila neka dokumenta, i naravno fioka je bila prepuna papira. Dok sam tako nestrpljivo preturala po gomili, našla sam pozivnicu za venčanje. Venčanje je prošlo, ali ono što mi je privuklo pažnju je da su gosti bili pozvani u restoran na slavlje i bili su dobrodošli. Naravno da su gosti dobrodošli, nema veselja bez gostiju, ali ipak mislim da su domaćini hteli da gosti budu dobro došli.

 

Objašnjenje:

Posle napornog dana, odmor bi vam dobrodošao, a kada vam neko dolazi u goste on je dobro došao. U čemu je zapravo razlika? Dobrodošao je pridev i piše se sastavljeno. Ukoliko kuvate, neka namirnica vam je dobrodošla, dobrodošla vam je neka suma novca i dr. Ukoliko nekog docekujete onda je on dobro došao, to je uzvik i piše se odvojeno. Što bi značilo da bi na pozivnici ispravnije bilo da piše dobro došli.

 

Zaključak:

Nadam se da vam je ovaj članak dobrodošao da razjasnite nedoumice, i da ćete uvek biti dobro došli gde god da odete.  I naravno, svaki komenar ili preporuka je dobrodošla.

 

 

Literatura:

Klajn, I. (2014).  Rečnik jezičkih nedoumica, Beograd: Prometej

Dragana Stojković
Dragana Stojković
Smatram da osobu najbolje poznaju njeni prijatelji, sve njene mane i vrline. Moji prijatelji za mene kažu da sam otvorena, komunikativna, nasmejana i vesela, uvek spremna da probam nove stvari, uporna i da se ne plašim neuspeha, tvrdoglava i da posedujem jak osećaj za pravdu. Studiram pedagogiju, pa smatram da su deca naše najveće blago, i da treba da usporimo i više pažnje posvetimo našim mališanima.