fbpx
spot_img

Jezičke nedoumice: znak interpunkcije u odnosu na zagradu

Foto; Nemanja Andrić
Foto; Nemanja Andrić

 

Nedoumica:

 

Nikad nisam bila neko ko je voleo pravila i ko ih je slepo slušao. Nekako sam uživala u tome da radim stvari na svoj način, onako kako ja mislim da je najbolje. Naravno, nema potrebe da vam pričam koliko puta sam bila u nevolji zbog toga. Al’ i dalje sam nastavljala. Trvdoglavost ili šta god da je to… Prvih većih problema sam imala kada sam upisala fakultet i kada sam pisala seminarske radove, kritičke osvrte i slične pismene radove. Dobili smo papir sa upustvima za rad, ali naravno, tu sam našla nešto što mi nikako nije bilo logično, a to je gde se piše tačka u odnosu na zagradu?

 

Objašnjenje:

 

Zagradom se izdvaja tekst koji je pridodat. On može biti dopunski podatak, objašnjenje ili komentar.

Ukoliko se znak interpunkcije odnosi na rečenicu u zagradi onda se on piše unutar zagrade. Primer: Milan misli da je zračenje telefona štetno ( zar samo ono? ) za vid.  Objašnjenje je da se znak stavlja u zagradu samo ako je u njoj cela rečenica, što znači da je nepravilno: Milan kaže da je zračenje telofona štetno za vid (što je istina.). već: Milan kaže da je zračenje telefona štetno za vid (što je istina).

Takođe, prema Pravopisu (tačka 205 a) rečenica mora da zadrži svoje značenje i kada se izostavi tekst iz zagrade. Već napisana rečenica: Milan misli da je zračenje telefona štetno ( zar samo ono?) za vid. ima isto značenje i ukoliko se izostavi tekst napisan u zagradi. Preporučuje se i da ukoliko je moguće, umesto zagrade koristite zareze ili crtice.

Da napomenem, u sledećem primeru isključuje se kombinacija tačke i zagrade, pa nije pravilno 1.)  a.)  itd.),  već 1), a), itd).

 

Literatura:

Klajn, I. (2014).  Rečnik jezičkih nedoumica, Beograd: Prometej

Pravopis Matice srpske (2010). Novi Sad

Dragana Stojković
Dragana Stojković
Smatram da osobu najbolje poznaju njeni prijatelji, sve njene mane i vrline. Moji prijatelji za mene kažu da sam otvorena, komunikativna, nasmejana i vesela, uvek spremna da probam nove stvari, uporna i da se ne plašim neuspeha, tvrdoglava i da posedujem jak osećaj za pravdu. Studiram pedagogiju, pa smatram da su deca naše najveće blago, i da treba da usporimo i više pažnje posvetimo našim mališanima.