fbpx
spot_img

Još jedan pozdrav od superheroja

 

Foto: en.wikipedia.org/wiki/ Justice_League#

          U moćnom svetu DC Comics-a, brojni superjunaci (i oni koji nisu baš… „super“, ili bar ne u svom redovnom izdanju ) se sreću i prepliću, neki od njih dejstvuju povremeno kao tim moćnih branilaca pravde, a uz povremena subjektivna ili realna rivalstva nastaju svakojake uzbudljive situacije – autori maksimalno raspiruju i oplođavaju svoju maštu, a uveliko se koristi (da ne kažemo eksploatiše) mogućnost davanja više životnih verzija pojedinim junacima i varijacijama u kreiranju priče, što se može shvatiti i hipotetički – šta bi bilo kad bi se desilo ovako ili onako, da je junak takav ili onakav, dakle uz primesu mnogodimenzionalnosti ovog našeg (hm, našeg?) sveta u vremenu i prostoru, i mnogobrojne mogućnosti transformacije i baratanja svakojakim oblicima energije.

Jedan od supertimova koji srećemo u stripovima ovde bi se sastojao od, kao što se i nazire na prvoj slici: Baz, Flash, Wonder Woman, Superman, Batman, Aquaman i Green Lantern (Jessica Cruz) Ah da, negde uz njih je i moćni ljubimac, pas Krypto.

Od raznolikih pojava pratećih karaktera, a jedan od najbitnijih je svakako Lois Lejn, na slici 3 vidimo jednu od transformacija ove dame (slobodno se možemo čuditi!) kao Red Tornado!

Hm, dame… valja pomenuti i Lanu Lang, koja je sa našim superherojem (Klarkom Kentom) praktično odrastala, ponešto i naslutila o njegovom dvostrukom identitetu, a kasnije svakako nije moglo proći bez izvesnih nežnih varnica, i (melo)dramatičnih momenata kad je u igri i Lois Lejn! (sl. 4)

Interesntan je taj sindrom ličnih imena na L L kod raznih dragih i nedragih likova: Lois Lejn (i jedno od njenih ovaploćenja kao zloće Leopard Lady), Lana Lang, zlikovac Leks Lutor…

Čitajući stripove o Supermenu, možemo doći i do anegdota poput ove: kad  grupa kriminalaca (među kojima je Prankster) inscenira situacije u kojima se njegovo letenje ispostavi kao opasno, i on se uredno odazove da iziđe pred korimpiranog sudiju, te mu kaže da će se braniti sam… Sudija mu kaže: A znate li za onu: Ko se brani sam, ima budalu za klijenta?  Na to Supermen odgovara kako je svestan koliko znači poznavanje pravnog gradiva i da je proučio kompletno zakonodavstvo – za šta mu je trebalo čitavih pola sata, ali isplatilo se!!

Inače, jeste li primetili da je Supermen jedan od retkih superheroja koji, po pravilu, imaju i tajni identitet, a zapravo uopšte ne nosi masku, osim što Klark Kent nosi naočari, i malo se drugačije češlja!? :-)

 

Prethodni tekstThe Flash S02E03
Sledeći tekstDnevna doza aforizma
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.