fbpx

Jovana Kondić ušla je u finale Guglovog svetskog takmičenja u inovacijama

Jovana Kondić, učenica drugog razreda Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj”, ušla je u finale Guglovog svetskog takmičenja u inovacijama.

Njen izum, za koji je nagrađena, je potpuno prirodna i efikasna termalna izolacija na bazi cementa, celuloze i zeolita.
google

Pod nazivom “Google science fair” ovo takmičenje u oblasti prirodnih nauka svake godine okuplja više desetina hiljada mladih inovatora od 13 do 18 godina. Kada se na mapi sveta našlo 30 tačaka odakle dolaze finalisti takmičenja, uz reči “ovo su ljudi koji će promeniti svet”, i kada je na Balkanu zasvetleo jedino Novi Sad, sav Jovanin trud i zalaganje se isplatio.

“Iako nisam pobedila i otputovala u Kaliforniju, nije mi žao. Jer ipak je konkurencija neverovatna, a uspela sam u svojoj kategoriji da uđem u finale. Poslali su mi plaketu i zahvalnicu za moj izum koji sam objasnila u naučnom radu. Posle sam prezentaciju rada snimila na skajpu i poslala da bi mogli da ga prikažu na dodeli nagrada”, kaže Jovana za “24sata”.

Kako po istraživanjima 45 odsto potrošnje energije u svetu odlazi na zagrevanje loše izolovanih objekata ova gimnazijalka je odlučila da tome stane na kraj. Njena termoizolaciona ploča jedina je potpuno prirodna, reciklira se i nije zapaljiva. Što je najbolje, izrada nije uopšte skupa. Univerzalni omer za ploču je 500 grama zeolita, 200 grama cementa i 100 grama celuloze za jedan kubni decimetar.

Jovana prirodno-matematički smer pohađa na nemačkom jeziku. Uči još i italijanski jezik, ide na dramsku sekciju i trenira odbojku u Klubu “Dunav Volej”. Volela bi da studira u Italiji.

Bojana Pudar
Bojana Pudar
Bojana Pudar veruje da "osmeh ne košta ništa, a znači mnogo. Ako nekada sretneš osobu koja više nema osmeh, budi velikodušan, pokloni joj svoj. Niko ne oseća takvu potrebu za osmehom, kao oni koji ne mogu da ga poklone drugima".