fbpx
spot_img

Kako da deca nauče strani jezik kroz aktivnosti

Postoje zabavne i zanimljive aktivnosti koje promovišu učenje jezika kod dece. Evo kako da naučite decu stranom jeziku pomoću aktivnosti.

Poznavanje stranog jezika je jako vredna veština. Ljudi koji govore više jezika napreduju i na profesionalnom i na ličnom planu. Zbog toga deca treba da počnu da uče neki strani jezik dok su još mala. U tom periodu imaju sposobnost da brže i lakše usvajaju jezik nego u kasnijim godinama.

 1. Igre pamćenja

Igre pamćenja su omiljene deci, posebno kada se igraju u većim grupama. Sjajne su za učenje stranog jezika.

Evo zabavne igre pamćenja za grupu dece u razredu ili rođendanskoj zabavi:

 • svi sede u krug
 • odlučite se za temu, npr. kupovina namirnica
 • osoba koja prva počne kaže: „Moram da kupim jaja.“
 • sledeća osoba ponavlja ovu namirnicu i dodaje još jednu „Moram da kupim jaja i sladoled.“

Ovo se nastavlja u krug, pri čemu svi dodaju po jednu namirnicu na listu. U slučaju da neko nije upoznat sa rečnikom koji se koristi, igra se može pauzirati da bi nastavnik ili roditelj objasnili značenje.

 1. Pripovedanje 

Deca imaju bujnu maštu. Koristite je da učenje jezika učinite produktivnim i zabavnim kroz pripovedanje.

Sve što vam treba je nekoliko slika ili ilustracija. Pokažite ih deci, a zatim ih zamolite da smisle priču iza tih slika.

Na primer, dajte im portret starca koji gleda u nebo i neka izmisle njegovu životnu priču. Zabavno je, kreativno i doprineće savladavanju stranog jezika.

Oni će uživati u ovom zadatku. Ko zna, to bi moglo čak i da ih inspiriše da jednog dana postanu pisci koji će podsticati nove generacije da maštaju.

učenje stranog jezika u grupi

Igre pamćenja su omiljene deci, posebno kada se igraju u većim grupama. Sjajne su za učenje stranog jezika.

 1. Formiranje brojeva

Ako tražite jednostavnu početničku aktivnost za decu, ovo bi moglo biti savršeno rešenje. Većina dece uživa u aktivnostima koje su dizajnirane za kinestetičko učenje.

Za ovu aktivnost, neka deca rade u malim grupama od troje ili četvoro. Pređite preko brojeva koje želite da naučite – usmeno ili pismeno. Zatim započnite aktivnost:

 • recite broj koji deca uče
 • neka oblikuju ovaj broj koristeći svoja tela
 • dodeli poen grupi koja je uradila najbolji posao ili je najbrže uspela

Ova aktivnost uključuje fizički napor, timski rad i takmičenje – sve što deca vole. Isto možete da uradite i sa rečima i predmetima!

 1. Dodirni me 

Igra dodira je sjajan način da stidljiviji učenici, kojima je potrebno malo više vremena da se opuste kada govore strani jezik, probiju led.

Igra je jednostavna. Nastavnik ili roditelj zadaje komandu. Zadatak je da učenik pronađe i dodirne ono što je opisano. Evo nekoliko primera:

 • Dodirnite nešto zarđalo.
 • Dodirnite nešto hladno.
 • Dodirnite nešto od drveta.

Učenici treba da potraže najbliži predmet koji odgovara opisu i dodirnu ga. Osim toga, ako nisu sigurni šta komanda predstavlja, mogu pogledati okolo i videti šta drugi dodiruju.

Dajte svakom detetu po jedan šešir i zamolite ga da se ponaša kao osoba koja bi najverovatnije nosila takav šešir.

 1. Pronalaženje nečeg zajedničkog

Ova aktivnost učenja jezika je odlična za zbližavanje dece i sklapanje prijateljstava.

Cilj igre je da deca uče jedni o drugima. Evo kako to funkcioniše:

 • zapišite neka pitanja na tabli ili na komadiću papira
 • neka svako pojedinačno zapiše odgovore na pitanja
 • neka učenici šetaju po učionici, upoređuju odgovore i pronalaze nešto zajedničko

Pitanja mogu varirati od jednostavnih poput „Koja je tvoja omiljena boja“ do složenijih poput „Kada si se najbolje proveo na godišnjem odmoru?“ Odlično utiče na veštine pisanja i govora kod dece. Vežbaće strani jezik kroz improvizaciju dok razgovaraju jedni s drugima.

 1. Igra šešira

Ovo je zaista zabavna igra koju deca vole da igraju. Sve što je potrebno je nekoliko različitih šešira. Dajte svakom detetu po jedan šešir i zamolite ga da se ponaša kao osoba koja bi najverovatnije nosila takav šešir.

Na primer, student stavlja otrcanu staru zimsku kapu. Dakle, počinju da se ponašaju kao starica koja polako hoda po hladnom zimskom danu, govoreći: „U moje dane, zime su bile mnogo hladnije!“.

Zaključak

Učenje jezika kroz zabavne igre i aktivnosti je odlična ideja. Možete učiti decu stranom jeziku koristeći gore navedene aktivnosti u kojima će svi učestvovati i uživati.

Izaberite svoju omiljenu aktivnost i igrajte se sa mališanima već danas!


O autoru: Džesika Fender je profesionalna spisateljica i blogerka u Valuable Writers. Voli da deli svoje ideje kako bi pisanje i učenje učinila zabavnijim.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.