fbpx
spot_img

Kako da zaštitite svoje dete od sajber maltretiranja?

Naučite kako da napravite strateški sistem između Vas, Vašeg deteta i interneta, kako biste zaštitili Vaše dete od sajber maltretiranja. Ono što je detetu 21. veka potrebno jeste da kao roditelj postavite smernice za odgovorno učestvovanje u digitalnom svetu.

Zamislite Venov dijagram. Tri kruga. Vi, Vaše dete i internet. Svaki krug je zaseban entitet, ali s obzirom na to da se sva tri kruga međusobno preklapaju, postoje razlike u dinamici među njima. Ako naučite kako da stvorite bezbedno okruženje u okviru ovog Venovog dijagrama , to će Vam pomoći da zaštitite svoje dete od sajber maltretiranja i pomoći će Vam da ga naučite kako da bude odgovoran digitalni građanin.

Hajde da pojasnimo: Krug A ste Vi. Krug B je vaše dete. A krug C je to što mi nazivano internetom. Ponekad je u životu potrebno da se zagledate baš dobro, da obratite pažnju na detalje… u nekim drugim trenucima važnije je da se malo udaljite i pogledate kako su stvari povezane u širem planu.

Ovaj Venov dijagram prikazuje četiri preseka između naša tri kruga. Svaki presek predstavlja posebnu vezu u kojoj svaka osoba, roditelj ili dete, mora da nauči da se snalazi.

Krenimo od prvog preseka: Vašeg ličnog odnosa sa tehnologijom.

Ovo je faza samoocenjivanja, između kruga „A“ i kruga „C“. Možda se to često zanemaruje, ali način na koji se ponašate kao roditelj, bez obzira na ono što govorite, indirektno utiče na to kako će se vaše dete ponašati. Razmislite o svom odnosu prema tehnologiji.

Da li ste zadovoljni količinom vremena koje provodite na internetu? Koliko vremena provodite besomučno skrolujući po društvenim medijima? Da li biste bili srećni kada bi vaše dete usvojilo vaše internet navike?

Postavljanje ograničenja za sebe je podjednako važno kao i govoriti svom detetu da isključi kompjuter ili da ostavi mobilni telefon. Korigujte svoje internet navike i napravićete smernice koje će Vaše dete pratiti. Podsećajte sebe stalno da „dete oponaša ono što vidi“. Deca često imitiraju ono što vide da njihovi roditelji rade, ili ne rade. Ne potcenjujte moć koju ove male – ali ključne – stvari mogu da imaju.

Drugi presek: Sam odnos između roditelja i deteta.

Svaki odnos je jedinstven, naročito odnos između roditelja i deteta (krug „A“ i krug „B“). I dok je ovo tema sama za sebe, presek koji nas zanima u našem dragom Venovom dijagramu jeste presek koji se odnosi na komunikaciju. Izgradnja poverenja za otvoren dijalog između Vas i Vašeg deteta je ključna karika u sprečavanju sajber maltretiranja. Kada znaju da imaju prostora da otvoreno razgovaraju sa Vama, deca mogu slobodnije da vam priđu kada žele da razgovaraju o tome šta znaju ili ne znaju o, po mom mišljenju još uvek najvećoj misteriji našeg vremena, internetu! Od ključne važnosti je da Vaše dete zna da može da Vam veruje kada mu pričate o tome šta se dešava na internetu: tu mislimo i na dobre i na loše stvari. Kada Vam dete priđe u ovom kontekstu:

  • saslušajte šta ih brine ili muči
  • odgovorite staloženo, sa saosećanjem
  • budite spremni da i sami učite

Iako je ovo prostor u kom negujete Vašu vezu kao roditelj i dete, kao preventivnu meru protiv izolacije, tajnovitosti i psihičkih bolesti koje su povezane sa sajber maltretiranjem, u slučaju da se Vaše dete nađe u takvoj situaciji od ključnog je značaja da se postarate da znaju da u ovom prostoru mogu bezbedno da Vam priđu za pomoć.

 

Komunikacija sa Vašim detetom je ključna u njegovoj zaštiti od sajber maltretiranja. Copyright: Syda Productions

Komunikacija sa Vašim detetom je ključna u njegovoj zaštiti od sajber maltretiranja. Copyright: Syda Productions

Treći presek: Lično iskustvo vašeg deteta sa onlajn svetom

Kako vreme prolazi i tehnologija napreduje, interakcije koje imamo internetom postaju sve intimnije. Kao roditelji morate da shvate da se ovi trenuci neće uvek dešavati u Vašem prisustvu. Od Vas zavisi da u drugim prostorima postavite dobre temelje svesti i samopouzdanja da kada je Vaše dete u kontaku sa onlajn svetom, između kruga „B“ i kruga „C“, ono se ponaša odgovorno kao digitalni građanin. Tu je i opcija da u potpunosti odsečete svoje dete od društvenih medija, na primer, ali mala je verovatnoća da ono neće imati kontakt sa onlajn svetom nekom trenuku.

Učiti kako da budete obazrivi na digitalni trag koji ostavljate na internetu je veština koju svi moramo da naučimo, i to je nešto na šta moramo da pripremimo svoju decu.

Na posletku, kada omogućite deci da imaju osećaj slobode izbora, nakon što ih adekvatno pripremite, vodi ka većoj veri i poverenju u Vašu vezu kao roditelja i deteta.

Četvrti presek: Zlatna sredina.

Ovo je prostor gde se Vi, Vaše dete i internet nalazite na jednom mestu. Ovo je prostor gde imate autoritet da postavljate pravila i ograničenja koja smatrate neophodnim. Izgradnja zdravog odnosa sa korišćenjem tehnologije može da podrazumeva da:

  • držite kompjuter u delu kuće koji svi koriste
  • pitate dete da vam pokaže svoje profile na društvenim medijima
  • postavljate vremenska ograničenja
  • pratite njihovo ponašanje tokom i nakon interakcija na internetu
  • pitate za pomoć ako vam je potrebna

Vodite računa da postavljate razumna ograničenja. Vratimo se na drugi presek. Kako biste održali otvorenu komunikaciju, možda biste mogli da objasnite vašem detetu zašto primenjujete te preventivne mere. Budite transparentni. Ako shvate da ne pokušavate da im nešto oduzmete već da želite da ih zaštitite od opasnosti koje vrebaju na internetu, moglo bi da im bude lakše da se prihvate da poštuju Vaša pravila i da se ne povuku u nezdrave onlajn navike. Deca su mnogo otvorenija za saradnju kada znaju da se prema njima odnosite sa poštovanjem.

Sve se svodi na komunikaciju.

Iznad svega, sada je važnije nego ikad da naučite da komunicirate sa svojim detetom. Razgovarajte sa njima o stvaranju odgovornog digitalnog prisustva. Kao što tehnologija konstantno napreduje, tako i vi treba da napredujete kao roditelj. Nemojte da brinete zbog ovoga, nego se radujte izazovu koji predstavlja prilagođavanje sve širem umu vašeg deteta i njegovom karakteru koji se razvija. Naučite da stvarate sistem koji funkcioniše za vas i vaše dete koristeći jednostavna ograničenja koja vode do zdravijeg odnosa sa samom tehnologijom.

Autor: Tamara Berić

Izvor: novakdjokovicfoundation.org

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Mihailo Todorović
Mihailo Todorović
Student Elektrotehničkog fakulteta. Voli druženje, filmove i sport.