fbpx
spot_img

Kako do studentskih kredita i stipendija?

Već na početku prve godine, ukoliko su se upisali na budžet, studenti i studentkinje mogu da konkurišu za studentski kredit, koji mesečno iznosi 8.400 dinara.

 

Studentski krediti

Foto: Flickr/CafeCredit.com

Visina kredita projektovana je tako da, recimo u Beogradu, pokrije troškove smeštaja u domu, ishrane u studentskoj menzi i mesečnu cenu gradskog prevoza. Zato se veoma veliki broj akademaca odlučuje da konkuriše za kredit.

 

Da bi uopšte konkurisali za kredit, brucoši treba da su upisali studije o trošku budžeta. Potrebno je i da im je prebivalište na teritoriji Republike Srbije. Zainteresovani za državnu pomoć treba da popune obrazac za konkurisanje i prilože dokaz o porodičnim primanjima, pišu „Novosti“.

 

Potvrda o visini primanja dobija se u opštini prebivališta, kao i izjava dvoje svedoka, koji garantuju da su navedeni podaci tačni.

 

Navedena dokumentacija predaje se studentskoj službi fakulteta na koji je student upisan, a konačnu rang-listu za celu Srbiju pravi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, tačnije komisija za učeničke i studentske kredite i stipendije.

 

Mesto na rang-listi zavisi od proseka ocena u završnom razredu srednje škole i visine porodičnih primanja. Kako gotovo svi na listi imaju visoke ocene, finansije obično budu presudne, pa su na listi uglavnom akademci slabijeg materijalnog statusa. Kredit se isplaćuje u deset mesečnih rata, jer tokom letnjeg raspusta akademski ček ne stiže.

 

Ukoliko diplomiraju u roku, sa prosekom ocena iznad 8,5, diplomci ne moraju da vraćaju kredit. Bez obzira na visoke ocene, ako probiju rok u kom je predviđeno da budžetski studenti diplomiraju, moraće da vrate kredit u celosti. Omogućena je otplata na rate.

 

Na starijim godinama, oni sa visokim prosekom, mogu da konkurišu i za stipendiji Ministarstva.

Izvor: mojnovisad.com

Prethodni tekstKarikatura dana
Sledeći tekstDnevna doza aforizma
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.