fbpx
spot_img

Mala matura će se snimati, a uniforme obavezne

Nova školska godina i izmene zakona o obrazovanju unose niz novine u škole. Između ostalog i rigorozna kontrola polaganja male mature. Ministar kaže – uniforme u sve škole obavezno.

Foto: Mondo/Mario Milojević

“Prvu narednu malu maturu rigorozno čemo kontrolisati i snimati kamerama koje će biti postavljene u svim školama” , najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Niko te snimke neće zloupotrebiti, pošto nam je krajnja namera dobra, da deca nauče da se na ispitima prolazi saznanjem, a ne prepisivanjem, rekao je Šarčević.

Ove godine velika prašina se digla zbog prijave o neregularnosti na ispitima.

U pojedinim školama na ovogodišnjim testovima iz srpskog jezika, matematike i na kombinovanom testu učenici su imali začuđujuće slične odgovore koji su doneli bolje rezultate.

Ministar prosvete najavio je smenu rukovodilaca školskih uprava i utvrđivanje odgovornost direktora škola i inspektora na lokalu, gde se potvrde sumnje u zloupotrebe.

Šarčević je najavio i da će uniforme biti obavezne za sve osnovne škole u Srbiji, napominjući da je za sada 50 odsto škola pristalo na tu preporuku ministarstva, a da će ostale morati da se priklone toj ideji.

Ovde nije pitanje uniformi, već ukidanja socijalnih razlika među učenicima. Uniforme će šiti sve tekstilne škole u Srbiji i to za džabe, a škole će same kreirati svoj logo, objasnio je on.

Autor: MONDO/Fonet

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.