fbpx
spot_img

Kako je Osnovna škola „21.oktobar“ iz Kragujevca dobila ime

skola-danas

U bivšoj SFRJ bio je običaj da u osnovnoj školi postoje dve učeničke organizacije: Pionirska organizacija (koju je činio Pionirski odred za učenike od prvog do sedmog razreda) i Omladinska organizacija (za učenike  osmog razreda).

Pionirski odred je imao svoje ime (obično po nekom borcu ili književniku), svoju zastavu i članove.

Učlanjavanje u Pionirsku organizaciju vršeno je za prvi razred uoči 29.novembra. Obično je za tu svečanost bio pozvan neko od boraca NOR-a koji je prvacima vezivao oko vrata crvene trougaone pionirske marame.

Kako škola, te jeseni osnovana, nije imala Pionirski odred, organizovana je svečanost povodom njegovog formiranja. Pripremili smo zastavu odreda na kojoj smo napisali „Pionirski odred- heroj Miša“. (Ni danas ne znam o kome se Miši radilo i ko je od nastavnika taj predlog dao).

Na svečanost je pozvan  Nemanja Marković, borac NOR-a. Pošto sam se poznavao sa njim, dobio sam od direktora zadatak da ga upoznam sa našim predlogom imena. On se nije složio:

„To neću da čujem. Ni jedna ulica u gradu, ni jedno preduzeće, ni jedna prodavnica u Kragujevcu ne nosi naziv „21.oktobar“, pa na žalost ni jedna škola. Zbog toga će ovaj Pionirski odred i škola nositi ime „21.oktobar“ i nikako drukčije“.

Istrčao sam do kancelarije, saopštio to direktoru Ljubičiću i u dogovoru sa njim otrčao kod naših učiteljica, koje su već imale gotovu zastavu sa imenom „Heroj Miša“. Na sreću, našli smo parče platna, njime prekrili natpis  „Heroj Miša“  i napisali   „21.oktobar“ .

Na kraju školske 1958/59.godine Skupština opštine je donela zvaničnu odluku o osnivanju naše škole, koja nosi naziv  „21.oktobar“, a njen kum je bio Nemanja Marković.

 

Pedagoški savetnik u penziji
Mihailo N. Dragićević

 

Prvoslavka Marković
Prvoslavka Marković
Prvoslavka Marković smatra da je obrazovanje jedan od načina menjanja sveta. Veruje u magičnu moć brojeva.Za nju važi Pitagorina misao: „Ne troši mnogo reči da kažeš malo, već malo da kažeš mnogo“.