fbpx
spot_img

Vlasnik kanadske kripto-menjačnice preminuo i u grob poneo lozinku za milione dolara


Kanadska menjačnica kriptovaluta QuadrigaCX našla se pre nekoliko dana u problemima sa likvidnošću, pa su ograničili isplate svojim kupcima. Ali, kako niti nakon višekratnih pokušaja nisu uspeli da dođu do sopstvenih sredstava bili su primorani da zaustave rad i prijave bankrot. A kako je do svega toga došlo?

30-godišnji vlasnik i jedini direktor ove menjačnice Gerry Cotten preminuo je od bolesti u decembru prošle godine u Indiji, gde je bio na humanitarnoj misiji. Nedugo zatim otkriveno je kako je on bio i jedina osoba koja je imala pristup tzv. „hladnoj“, offline bazi podataka u kojoj je QuadrigaCX na sigurnom čuvala kripto-imovinu svojih klijenata. Kako kompanija do toga više ne može, ponestalo im je obrtnih sredstava i vrlo su brzo postali nelikvidni.

Prema informacijama koje su u javnost došle putem suda, gde se vodi „bitka“ za spašavanje imovine, Cotten je jedini znao lozinku za otključavanje laptop računara koje je kompaniji služilo kao offline sef. Uprkos svim naporima nije otkriveno da je ovako bitnu lozinku pokojnik negde zapisao.

Sadržaj računar je kriptovan, i sada stručnjaci pokušavaju da probiju tu zaštitu bez lozinke. Na računaru se, naime, nalazi oko 190 miliona američkih dolara u kriptovalutama u vlasništvu više od 100 hiljada QuadrigaCX-ovih klijenata.

Izvor: itvesti.info

Mihailo Todorović
Mihailo Todorović
Učenik Prve kragujevačke gimnazije specijalno informatičkog odeljenja. Voli video igre, filmove i druženje. Hobi su mu sviranje gitare, plivanje i usavrsavanje engleskog jezika.