fbpx

Kako jednostavno sprečiti ometanje časa: Delotvoran trik za nastavnike

“Poznajete to dete. Njemu kao da je životni cilj da ometa nastavu… ono jednostavno ne ume da sedi mirno. Takođe izluđuje svakog nastavnika na planeti,” piše psiholog dr Kevin Leman u knjizi “Vaspitano dete za 5 dana”. Leman, međutim, budući da je i sam nekada bio takvo dete, ima savršen…

Kako jednostavno sprečiti ometanje časa: Delotvoran trik za nastavnike

“Poznajete to dete. Njemu kao da je životni cilj da ometa nastavu… ono jednostavno ne ume da sedi mirno. Takođe izluđuje svakog nastavnika na planeti,” piše psiholog dr Kevin Leman u knjizi “Vaspitano dete za 5 dana”.

Leman, međutim, budući da je i sam nekada bio takvo dete, ima savršen recept za rešavanje problema ometača na času: “Sve to ometanje ima samo jedan cilj: da privuče pažnju. Zato zastanite i posvetite mu malo pažnje.

“Lemane, jesi li poludeo?” govorite vi. “Ako mu posvetim pažnju, biće još gori. To će ga ohrabriti.””

Strategija koju predlaže dr Leman je sledeća: Svaki put kada dete ometa čas, nastavnik treba da prekine predavanje i obrati pažnju na njegovo ponašanje. “Deco, vidim da Džejk želi danas da nas zabavlja. Samo napred, Džejk, radi ono što želiš, a mi ćemo svi gledati.” Ovakvo priznavanje oduzeće tom ponašanju zabavu i iznenađenje. Nakon što Džejk izvede svoju malu predstavu, nastavnik treba da kaže: “Deco, hvala što ste pogledali Džejkovu predstavu. Nadam se da ste uživali. A pošto smo morali da odvojimo vreme za to, sad moramo da završimo matematiku.”

“Učenici će možda odgovoriti u horu “Ali vreme je za odmor!”, neko će možda viknuti.

“Da, jeste”, odgovoriće nastavnik. “I odmor će biti deset minuta kraći zbog Džejkove predstave.”

Uverićete se da će vršnjački pritisak – pošto će se sva deca uznemiriti zbog kraćeg odmora – prevladati i dovršiti posao, poručuje dr Leman.

Izvor: Detinjarije.com

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.