fbpx
spot_img

Kako televizija utiče na decu?

Televizija nesumnjivo ima veliki uticaj na kognitivni i socijalni razvoj dece. Uloga koju televizija ima u procesu socijalizacije dece je veoma velika.

foto: dadsuni.com
foto: dadsuni.com

Televizija moze biti obrazovna i korisna, međutim postoji i onaj negativni aspekt, naročito kada se ne kontrolišu štetni uticaji i kada se ne kontroliše koliko vremena dete provede gledajući televiziju. Dok televizija može zabaviti, informisati i praviti deci društvo, sa druge strane može uticati na njih i na nepoželjan način. Uticaj televizije na decu ne zavisi samo od programskih sadržaja, već i od primamljivih audio-vizuelnih efekata.  Televizija ima moć da privuče dete i zadrži njegovu pažnju, što u današnjem vremenu odgovara roditeljima koji su previše zauzeti. Deca su u glavnom mirna ispred televizora, pa to u velikoj meri omogućuje roditeljima da nesmetano obavljaju svoje obaveze.

foto: guardianlv.com
foto: guardianlv.com

Deca u proseku, dnevno gledaju televiziju tri do četiri sata. Tim tempom, do završetka srednje škole deca provedu više vremena gledajući televiziju, nego u školskim klupama. Gledanje televizije u velikoj meri odvlači decu od važnih aktivnosti kao što su čitanje, igranje, vežbanje, treniranje nekog sporta i socijalizacije. Često se dešava da deca ne mogu da naprave razliku između fantazije koju su videli na televiziji i realnosti. Preterano gledanje televizije može imati negativne posledice kod dece, kao što su: pasivnost, sklonost ka gojaznosti, manjak fizičkih sposobnosti, slabija koncentracija, nedovoljno razvijena memorija, itd.  Televizija može imati moćan uticaj i u razvijanju sisitema vrednosti i oblikovanju ponašanja kod dece. Dugotrajno gledanje nasilnih emisija ili filmova može povećati agresivnost. Deca koja preterano gledaju televizijski sadržaj koji obiluje nasiljem često imitiraju takvo ponašanje, postaju „imuna“ na scene nasilja, prihvataju nasilje kao način rešavanja problema ili se pak identifikuju sa određenim likom.

foto: telegraph.co.uk
foto: telegraph.co.uk

Ipak, televizija ima svoje dobre strane: dokazano je da deca koja su gledala dečje obrazovne emisije bolje čitaju i imaju razvijenije verbalne veštine od dece koja gledaju samo crtane filmove i programe za odrasle. Podrazumeva se da decu ne možete, niti bi to bilo poželjno, da potpuno izolujete od televizije, ali ne treba dozvoliti da dete previše vremena provodi pred televizorom. Postoje i brojne druge aktivnosti, koje su mnogo kreativnije, zabavnije i korisnije, a koje višestruko utiču na razvoj deteta i njegov odnos prema okolini. Možete pomoći tako što ćete inspirisati decu da budu aktivnija. Umesto gledanja televizije, deci treba predložiti kreativnije aktivnosti kao što su: crtanje, igranje sa puzlama, plastelinom itd., jer deca najbolje uče u interakciji sa ljudima i kroz kreativnu igru.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dragana Joksić
Dragana Joksić
"Onima koji su neobični, ono sto je neobično krajnje je obično"