fbpx
spot_img

KCS dobio najsavremeniji aparat za proveru glasa i glasnih žica

Univerzitetski klinički centar Srbije dobio je najsavremeniji aparat za proveru glasa i glasnih žica, i otkrivanje i benignih i malignih promena, u početnim fazama – endovideolaringostroboskop. Doveli smo fonijatriju na svetski nivo, rekla je za RTS dr Sanja Krejović i ukazala da je najveći benefit aparata rana dijagnostika karcinoma larinksa.

Jedini u regionu, Klinički centar Srbije dobio najsavremeniji aparat za proveru glasa i promene u glasu.

Dr Sanja Krejović sa odeljenja fonijatrije u Kliničkom centru Srbije rekla za RTS da je ovo veliki trenutak za srpsku fonijatriju.

„Uz podršku Kliničkog centra i Ministarstva zadravlja uspeli smo da dovedemo fonijatriju na svetski nivo uz pomoć ovog aparata“, istakla je ona.

Doktorka Krejović kaže da se aparatom vrši pregled grkljana, glasnica, u pitanju je endoskopski pregled koji traje par minuta, ali posle toga glas se anlizira što može potrajati malo duže, a bitno je za voklane profesionalce.

Prema njenim rečima, najveći benefit aparata je rana dijagnostika karcinoma larinksa.

„Na osnovu klasičnog pregleda možemo da vidimo osnovne strukture larinksa, a posebnim aparatom i svetlom možemo da vidimo i vibraciju glasnica i ako ne postoje vibracije otkrivamo karicnom u početnom stadijumu, što je bitno za lečenje pacijenata“, rekla je Krejovićeva.

„Endoskop se plasira u usnu duplju, preko jezika, ne ide duborko, pregled ne boli, čak radimo i deci ovaj pregled, može da se vidi larinks i sve struikture na poseban način sa uveličanjem i te vibracije bitne za dijagnostiku“, objansila je dr Krejović.

Svi pacijenti iz Srbije mogu da dođu uz uput za fonijatrijski pregled, rekla je ona i dodala da su to svi koji imaju problem sa glasom, a promuklnost koja traje duže od dve do tri nedelje potrebno je da se ispita i otkrije uzrok.

„Možemo da dobijemo dobre podatke i kod pacijenta koji imaju probleme sa govorom, gutanjem, disanjem i sa sluhom, jer za dobar glas je potreban dobar sluh“, podvukla je dr Krejović.

Krejovićeva je govoreći o perspektivi istraživanja rekla da je za vokalne profesionalce „jer njih pratimo od početka karijere i to su preventivni pregledi koji treba da postoje“.

Ističe da se glas menja tokom života, menja boju i kvalitet, analizom glasa može da se to prati i da im se pomogne fonijatrijskim tretmanom u lečenju i dijagnostici.

Izvor: rts.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.