fbpx
spot_img

KiM: Na brdu Zvečan postavljen krst visok šest metara

Na brdu Zvečan na Kosovu i Metohiji, na arheološkom lokalitetu Crkvište, ispod kule postavljen je i osveštan krst visok šest metara i težak 300 kilograma.

Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

RTK na srpskom jeziku navodi se da je episkop Raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom na dan rođenja Sv. Jovana Preteče i Krstitelja pred velikim brojem vernika služio arhijerejsko osvećenje krsta.

„Ovde u podnožju krsta koji je postavljen na ovom uzvišenju nalazi se rano-hrišćanski hram posvećen velikomučeniku Sv. Dimitriju. Ovde su pronađeni ostaci toga hrama i imamo želju da obnovimo taj hram, ali pre nego što se hram i obnovi, ovo krsno znamenje je postavljeno na ovom uzvišenju, da bude krst hrama koji je svetlio sa ovog mesta ne samo žiteljima ovoga grada i okoline, nego svim pravoslavnim hrišćanima koji su živeli na Kosovu i šire, u svojoj besedi“, rekao je episkop.

Osveštenju krsta pored meštana prisustvovali su i koordinator za poslove kancelarije za KiM Vlade Republike Srbije Zlata Radovanović, vernici iz centralne Srbije i članovi hora Sv. vladike Nikolaja Žičkog iz Čačka.

„Simbolika časnog krsta ovog koga smo dana postavili u našem drevnom gradu Zvečanu za sve Srbe ima veliki značaj. Ovaj krst će se sa mnogih predela na Kosovu, pa i onih južnih videti i svetleti i danju i noću“, kazala je Radovanovićeva.

Nakon osveštenja krsta na brdu Zvečan polomljen je i slavski kolač.

Izvor: Tanjug

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.