fbpx
spot_img

Кoncert: Оrkestar harmonika – Кragujevac/ Gimnazija „Takovski ustanak“ u Gornjem Milanovcu

Ponedeljak, 23. novembar / 19 sati / Gimnazija „Takovski ustanak“ / Ulaz: slobodan
Кoncert: Оrkestar harmonika – Кragujevac
Dirigent: Bojan Špica

HarmonikeОrkestar harmonika – Кragujevac, predvođen dirigentom Bojanom Špicom, u ponedeljak, 23. novembra od 19 sati održaće koncert u sali Gimnazije „Takovski ustanak“.
Reč je o jednом od najboljih svetskih orkestara ovog tipa. Sastavljen od najuspešnijih učenika Odseka za harmoniku Srednje muzičke škole „Dr Miloje Milojević“.
U želji da, sa vrhunskog školskog, uzdigne nivo sviranja na najviši svetski profesionalni nivo, orkestar je uspostavio saradnju sa studentima na Katedri za harmoniku Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu (FILUM).
Ono što daje poseban kvalitet orkestru je tradicionalno visok koncertni nivo sviranja harmonike kao solističkog instrumenta.
Pored učenika, studenata i dirigenta, orkestru se po potrebi pridružuju i umetnici na drugim instrumentima (klavir, domra, violina, viola, flauta, udarački instrumenti…).
Odsek harmonike predstavlja sigurno jedan od najviše nagrađivanih odseka svih instrumenata muzičkih škola u našoj zemlji. Za to su zaslužne generacije profesora i učenika koje su u poslednjih nekoliko decenija predano radile na ostvarivanju ovog cilja. Mnogi članovi orkestra su sada među vodećim umetnicima, pedagozima i kulturnim delatnicima u ovoj oblasti širom Evrope i sveta.

Kratak istorijat i najveća dostignuća orkestra:
Orkestar harmonika Srednje muzičke škole „Dr Miloje Milojević“ je osnovan 1989. godine, na inicijativu profesora harmonike i dirigenta mr Vojina Vasovića. Pod njegovim rukovodstvom, orkestar je 1990. godine pobedio na takmičenjima Pro loko Kamalo (Kamalo, Italija) i Trofej Jugoslavije (Kragujevac, 1990). Narednih nekoliko godina orkestar nastupa u Kragujevcu i drugim gradovima Srbije.
Od 1997. godine, rukovođenje orkestrom preuzima profesor harmonike i dirgent Predrag Kostović i već naredne, 1998. Godine, orkestar izvodi nekoliko koncerata u nemačkom gradu Noj Branderburgu. Posle više nastupa u Srbiji, slede učešća na festivalu u gradu harmonike Kastelfidardu (Italija), gde 2000. godine osvaja prvo i 2001. drugo mesto.
Od 2009, prof. Kostović postaje profesor na FILUM-u i vođenje orkestra preuzima profesor harmonike Bojan Špica. U ovom periodu, najveći uspeh orkestra je prva nagrada na republičkom takmičenju u Beogradu 2013, i prva nagrada u svim orkestarskim kategorijama na 39. međunarodnom susretu harmonikaša u Puli (Hrvatska). Ovom prilikom je i Veliki prelazni pehar grada Pule po prvi put stigao u Kragujevac.

Bojan Špica (dirigent)
Zaposlen u Muzičkoj školi „Dr Miloje Milojević“ kao profesor harmonike, orkestra, kamerne muzike i čitanja s lista. Jedan od osnivača, rukovodilac i predsednik Upravnog odbora Orkestra harmonika – Kragujevac. Studirao je na Nacionalnoj muzičkoj akademiji Ukrajine „P. I. Čajkovski“, u klasi dr Nikolaja Davidova. Osnovno muzičko obrazovanje stekao u Kraljevu, a srednju muzičku školu završio je u Kragujevcu, u klasi mr Vojina Vasovića.
Najznačajnija priznanja:
1. mesto na Republičkom i Saveznom takmičenju učenika muzičkih i baletskih škola 1991. u Beogradu i Herceg Novom.
2. mesto na „Međunarodnom festivalu harmonike“ 1992. u Klingentalu (Nemačka)
1. mesto na Međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“ 1994. u Kragujevcu
1. mesto na takmičenju „Svetski trofej“ 1994. u Alasiju (Italija), kao i više pobeda na festivalima „Dani harmonike“ u Smederevu i „Siva“ u Aranđelovcu.
Odsvirao više solističkih koncerata u zemlji i inostranstvu, kao i značajan broj u ansamblu “A-Bo duo” sa suprugom Anom S. Špicom i tom prilikom je potvrđena ideja o izuzetnim mogućnostima zvučanja harmonike u kombinaciji sa drugim, klasičnim instrumentima. Kao profesor Orkestra harmonika, dobitnik je prve nagrade na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola 2013. u Beogradu i pobednik na 39. međunarodnom susretu harmonikaša u Puli (Hrvatska).

KULTURNI CENTAR GORNjI MILANOVAC
KULTURNI CENTAR GORNjI MILANOVAC
Ustanova za kulturu, umetnost i vanškolsko obrazovanje