fbpx
spot_img

Konjotrk u vremenu Dušan Puača

AS DE OROS

Putujući po Meksiku kroz državu Ćiapas na više mesta smo našli po zidovima natpise EZLN sa crtežima koji su predstavljali detalje iz neke borbe. Naravno da me je intersovalo šta to znači i nađem: Ejercito Zapatista de Liberacion Nacional, odnosno u prevodu Zapatistička vojska nacionalnog oslobođenja. Sa komandantom
Markosom na čelu. Sreli nas u planini, zaustavili auto i tražili dobrovoljni prilog za gladne u Ćiapasu. U gradiću San Kristobal de las Kasas mnogo suvenira sa likovima Zapatista, koji meni liče na japanske nindže, sa crnim odelima i povezom preko lica. Više je deo folklora nego stvarna pobuna, iako je to najzaostaliji deo Meksika.
Uz obilatu pomoć moćnog severnog suseda defilovali su kroz istoriju Meksika vlastodršci čiji je jedini cilj bio da sačuvaju bogatstvo bogatih i još više da osiromaše siromašne. I onda pobune, revolucije. Tako stižemo do Emilijana Zapate. Veliki i danas popularni vođa revolucije za davanje zemlje seljacima i socijalnu pravdu.
Emilijano Zapata je imao konja, omiljenog, na kojem je jahao u svim pohodima, koji se zvao As de Oros. U prevodu: Zlatni as. I pitanje za pitanje: kakvo značenje ima to ime?
As de Oros je karta u Tarotu, pra kartama, kartama nad svim kartama. I to objašnjava mnogo toga. Emilijano Zapata je vođen svojim konjem, Zlatnim asom, jahao iz borbe u borbu, kroz revoluciju, putem i za sudbinom koju nije mogao izbeći, zacrtanom u Tarotu. Sve do susreta sa smrću na prevaru, mučki 10. decembra 1919. godine. Ništa se tu nije moglo uraditi. Prođe već 90 godina, a Zapata je i dalje simbol borbe za pravdu, uz ulice i škole koje nose njegovo ime. Godinama posle njegove pogibije ljudi su sa ponosom izgovarali: Da, ja sam bio Zapatista. Tih dana i kamenje je bilo zapatističko. I naravno njegov konj As de Oros.
Ne menjaju oni tako lako nazive ulica i avenija, kao mi. Zanimljivo je da je Zapata ( i on je nekad bio mali) kao mladić imao konja koji se zvao Lucitas, u mome slobodnom prevodu Svetlost, što je takođe svojevrsna
simbolika. Zapatistima, koji su nas zaustavili u brdima, smo dali pristojnu novčanu pomoć.
Figurica sa Zapatistom na konju je stigla u moj stan u Beogradu.
Viva la revolucion! Viva Mexico!

Nebojša Čandić
Nebojša Čandić
Student iz Doboja, koji nije zapalio žito. Neko. Homo ludens. Uža specijalnost - igra riječima i kuvanje turske kafe u bosanskom loncu. Slobodnog vremena nema, jer ga provodi glumeći da je zauzet.