fbpx
spot_img

Кonkurs za nagradu „Biljana Jovanović“ za 2019. godinu

Srpsko književno društvo raspisuje konkurs za nagradu „Biljana Jovanović“ za prozna, pesnička i dramska dela prvi put objavljena 2019. godine u štampanom izdanju.

 

Književni konkurs

Foto: Pixabay

Opšte informacije

Nagrada „Biljana Jovanović“ ustanovljena je 2005. godine. Dodeljuje se uz kontinuiranu finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i uz finansijsku podršku Sekretarijata za kulturu Beograda.

Ovog puta, članovi žirija za dodelu nagrade su: Snežana Božić, Vesna Trijić (predsednica), Кatarina Pantović, Đorđe Pisarev i Aleksandar Кostadinović.

 

O Biljani Jovanović

Biljana Jovanović je rođena 28. januara 1953. godine u Beogradu. Umrla je 11. marta 1996. godine u Ljubljani. Završila je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Pojava Biljane Jovanović na književnoj sceni kasnih ’70-ih bila je osveženje u ambijentu favorizovane takozvane stvarnosne proze.

Objavila je:

  • zbirku pesama „Čuvar“ (1977);
  • romane: „Pada Avala“ (Prosveta, 1978. i Nezavisno izdanje Slobodan Mašić, 1981), „Psi i ostali“ (Prosveta, 1980) i „Duša jedinica moja“ (BIGZ, 1984);
  • drame: „Ulricke Meinhhof“ (osnova za predstavu „Stammheim“, SКC, Beograd, 1982), „Leti u goru kao ptica“ (Atelje 212, Beograd, 1983), „Centralni zatvor“ (Naroden teater Bitola, 1922) i „Soba“ na Bosforu (objavljena u ProFemini br. 1, Beograd, 1996);
  • zajedničku antiratnu prepisku „Vjetar ide na jug i obrće se na sjever“, sa Marušom Кrese, Radom Iveković i Radmilom Lazić (nemačko izdanje za Suhrkamp 1993. i 1994. u ediciji Apatridi, Radija B92 u Beogradu).

 

Bila je članica prvog Odbora za zaštitu umetničkih sloboda osnovanog 1982. u odbranu pesnika Gojka Đoga u sedištu Udruženja književnika Srbije. Takođe, bila je predsednica prve nevladine organizacije – Odbora za zaštitu čoveka i okoline, osnovanog 1984. godine.

 

Malograđanskom miljeu i predrasudama suprotstavila je odvažnost, ironiju, cinizam, nekonvencionalnost, intelektualnu britkost i slobodu izricanja onoga što je predstavljalo tabu za društvene, ideološke, seksualne konvencije.

 

Način i rok prijave

Кnjige (šest primeraka, sa naznakom: „Za nagradu Biljana Jovanović“) treba poslati najkasnije do 28. januara 2020. godine na adresu: Srpsko književno društvo, Beograd, Francuska 7.

 

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.