fbpx
spot_img

Kovačica – prestonica naivne umetnosti

Južnobanatsku varošicu Kovačicu s pravom nazivaju prestonicom naivne umetnosti. Fenomen, koji traje gotovo sedam decenija, privlači ljubitelje naivnog slikarstva Slovaka koji na vojvođanskom tlu slave život 220 godina.

„Mnogo sam srećna što slikarstvo u Kovačici opstaje i što smo po tome poznati ne samo ovde već po celom svetu“, s ponosom ističe nasmejana Zuzana Vereski, jedna od 28 slikara kovačičke Galerije naivne umetnosti.

Foto: sr.wikipedia.org

Taj hram kulture baštini 820 umetnina stvaralaca koji su proslavili školu naivne umetnosti počev od Zuzane Halupove i Martina Jonaša.

„Galerija Naivne umetnosti je svetski brend. Čak smo konkurisali i u Unesku. Konkurisali smo zajedno sa Ministrstvom kulture Srbije za Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog bogatstva kao slovačka umetnost naive“, navodi Ana Žolnaj Barca, direktorka Galerije naivne umetnosti u Kvačici.

U Galeriji naivne umetnosti su izuzetno ponosni što su se delima umetnika divili i u vreme pandemije ljubitelji iz Srbije, kao i inostrani turisti.

„Ovom prilikom bih htela da pozovem sve ljubitelje umetnosti naive da dođu 21. februara na trg u Kovačici jer se obeležava 21. po redu Dan maternjeg jezika. Ono što je najznačajnije je obeležavanje 220 godina od naseljavanja Slovaka u Kovačicu“, dodaje Ana Žolnaj Barca.

Na platnima umetnika naive osvedočen je život Slovaka u Vojvodini.

„Imali smo velike slikare koji su nas proslavili puno, puno godina nazad, i mi samo traba da sledimo to“, smatra naivna umetnica Zuzana Vereski.

Dela tih umetnika koji na platnima veličaju rađanje, mladost i sve ono što čini svakodnevicu iz prestonice naive biće izložena u Srpskoj Atini.

„Novi Sad, Evropska prestonica kulture za 2022. godinu, u Galeriji ‘Makud’, u hali Spensa, od kraja februara meseca, pa do decembra, postavka će se menjati svakog meseca, i biće izloženo preko sto slika“, najvljuje direktorka Galerije u Kovačici.

Ljubav koja je moto gotovo svih dela slikara naivne umetnosti Slovaka iz Vojvodine biće predstavljena ovih dana i u Narodnom Muzeju u Bratislavi.

Izvor: rts.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.