fbpx
spot_img

Kragujevac Comic Con se nastavlja danas u Domu omladine Kragujevac

U okviru Međunarodne strip konferencije “Kragujevac, čista desetka” u ponedeljak 28. decembra 2020. godine  u 18 časova u Domu omladine biće otvorena izložba radova jednog od naših najpoznatijih autora stripa Branislava Baneta Kerca. To je svojevrstan pregled celokupnog stvaralaštva ovog jedinstvenog umetnika, jednog od ljubimaca festivalske publike širom prostora nekadašnje Jugoslavije. 


Branislav Kerac je rođen 7. septembra 1952. u Novom Sadu. Jedan je od najznačajnijih srpskih strip stvaralaca. Zajedno sa scenaristom Svetozarom Tozom Obradovićem realizovao je neka od kultnih ostvarenja kao što su „Poručnik Tara“ u izdanju „Dnevnika“, „Kobra“ i „Cat Claw“ u izdanju „Yu stripa“. Takođe, radio je na licencnim stripovima serijala „Veliki Blek“ i „Tarzan“. Ostvario je zapaženu karijeru u inostranstvu gde je za američko tržište radio na serijalu „Ghost“. Njegov autorski serijal „Cat Claw“ imao je izuzetnu popularnost u skandinavskim zemljama. Često je sarađivao sa Brankom Plavšićem kao tušerom. Takođe, autor je humorističkog stripa „Billy The Pljuc“. Veliki broj njegovih ostvarenja publikovan je u vidu albuma. Bavi se i muzikom kao bubnjar benda „Gerometal“.Bio je gost na Međunarodnoj strip konferenciji u Kragujevcu 2010. 2011. 2012. i 2015. godine.

 

Biće izloženi i odabrani radovi polaznika Škole devete umetnosti Svet stripa, među kojima se ističu radovi Mine Nikolić, Jelene Pavlović, Mlađana Gajića i sestara Aleksić, Mine, Lare i Dore.

 

Međunarodna strip konferencija “Kragujevac, čista desetka” (eng. International Comic Conference “Kragujevac Comic Con 2020”) se održava pod pokroviteljstvom Skupštine grada Kragujevca.

 

Izložba će se realizovati uz primenu mera zdravstvene zaštite i instrukcija  propisanih od strane nadležnih organa Republike Srbije i grada Kragujevca, koje se odnose na bezbedno organizovanje rada ustanova kulture i zaštite stanovništva.

Svet stripa
Svet stripahttp://www.svetstripa.org.rs/
Ostvarivanje zajedničkih ciljeva u oblasti vizuelnih umetnosti, kroz komunikaciju, razmenu ideja, obrazovanje, izdavaštvo, afirmaciju i promociju stripa uopšte – grupi poštovalaca urbane kulture deluje kao dobra osnova za saradnju tako da maja 2010. godine započinju prve aktivnosti koje su za rezultat imale osnivanje Udruženja ljubitelja devete umetnosti Svet stripa. Danas je Svet stripa organizator Međunarodne strip konferencije "#KragujevacComicCon", izdavač časopisa "Kiša", osnivač Škole stripa i ilustracije, а raspisuje i konkurs za kratki strip "KRAGUJEVAČKI POBEDNIK".