fbpx
spot_img

Kraljevski par Srbije prisustvovaće krunisanju kralja Čarlsa III

 Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina sa zadovoljstvom su prihvatili poziv svog dragog rođaka i prijatelja, Nj.V. Kralja Čarlsa III, da prisustvuju krunisanju Njihovih Veličanstava Kralja i Kraljice, koje će se održati u Londonu 6. maja.

Krunisanje Nj.V. Kralja Ujedinjenog Kraljevstva i ostalih Krunskih zemalja Komonvelta Čarlsa III i Kraljice Kamile biće događaj koji se dešava jednom u generaciji – prvi u skoro 70 godina. Ceremonija krunisanja održaće se u Vestminsterskoj opatiji, a vodiće je kenterberijski nadbiskup.

Gotovo sve kraljevske porodice Evrope i sveta, uključujući i Kraljevski par Srbije, potvrdile su svoje prisustvo na istorijskoj ceremoniji. Ona će biti jedinstvena u poređenju sa prethodnim krunisanjem monarha Ujedinjenog Kraljevstva jer će ono biti prvo u istoriji kome će prisustvovati drugi krunisani šefovi država.

„Princeza Katarina i ja smo počastvovani i veoma srećni što ćemo prisustvovati ovom istorijskom događaju, krunisanju mog dragog ujaka, Nj.V. Kralja Čarlsa III. Ovakvi događaji su od velikog značaja za ustavne parlamentarne monarhije i njihove narode, jer odaju počast vekovnoj tradiciji i simbolizuju državnost. To su i prvorazredni kulturni događaji, koji imaju neprocenjivu vrednost za te zemlje i njihove građane.

Ceremonija krunisanja predstavlja zavet monarha pred Bogom da će vršiti svoju važnu dužnost služenja narodu. Kralj Čarls već sa velikom predanošću izvršava ove obaveze od najvećeg značaja. Siguran sam da će mu ovaj bitni događaj biti inspiracija da nastavi sa istom energijom i odlučnošću koju je nasledio od svoje pokojne majke i moje voljene kume, Nj.V. Kraljice Elizabete II“, rekao je Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.