fbpx
spot_img

Kupili staru kuću za mali novac, unutra otkrili pravo blago

Kada je uprava francuskog industrijskog gradića Moreza u dolini Juri krenula u obnavljanje i opremanje stare zgrade, nisu ni sanjali kakvo ih iznenađenje čeka.

Naime, radnici su u jednoj od prostorija, u zadnjem delu prašnjave police prvo pronašli tri tegle od džemova s pet zlatnih poluga i više od hiljadu zlatnika. Njihova vrednost kasnije je procenjena na oko 500.000 evra, piše Guardian.

Međutim, ni to nije bio kraj jer su potom naišli i na zaključani sef, koji se nalazio skriven iza kutija, u kojem su pronašli zlatnike u vrednosti do 150.000 evra.

Gradonačelnik Loren Petit kazao je kako je u trospratnici u središtu grada, gde su pronađeni zlatnici vredni 650.000 evra, živelo četvoro braća i sestara bez dece. Poslednji od njih je umro u svojim 90-im godina posle čega je njihov rođak ponudio prodaju zgrade gradskoj upravi za 130.000 evra.

Iz uprave Moreza na to su i pristali s obzirom da su već krenuli s realizacijom plana kupovine i obnove starih zgrada, a sve s ciljem kako bi u grad privukli mlade porodice.

„Kuća je bila prepuna predmeta i nameštaja. U njoj je živelo nekoliko generacija koje nisu ništa bacile. Sve su zadržavale i živeli su štedljivo. Dogovorili smo se da ćemo kupiti zgradu kakva je bila i postupno sami isprazniti njen sadržaj“, rekao je Petit.

S obzirom da je Morez, koji se nalazi u blizini švajcarske granice, nekada bio poznat po proizvodnji satova i naočara, službenici gradske uprave želeli su da provere postoji li među predmetima i neki od istorijskog interesa.

„Tri tegle pune zlatnih poluga stajale su iza mnogih drugih predmeta na polici. Kada smo ih ugledali bili smo zapanjeni. Niko od nas nikada nije držao komad zlata. Zlatne poluge video sam samo na fotografijama i mislio sam da one moraju biti velike. Međutim, ove što smo pronašle bile su male i težine oko jednog kilograma. Njihova veličina je oko paketa cigareta“, pojasnio je Petit.

Najavio je i kako će se pronađeni novac potrošiti na neki poseban javni projekt o kojem gradska uprava tek treba da odluči.

Izvor: nova.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.