fbpx
spot_img

Kup Srbije u planinskom biciklizmu „Borački krš”

Biciklistički klub Radnički Kragujevac, Biciklistički savez Srbije i Opština Knić organizatori su prve trke za Kup Srbije u 2023. godini. Na takmičenju u olimpijskom kros kantriju, ispod dragulja Šumadije nastupilo je 132 takmičara u šest starosnih kategorija: poletrci, mlađi kadeti, kadeti, juniori, seniori i mastresi (veterani) Najmalađi učesnik na ekstremnoj stazi je imao Emilija Paramentić sedam godina iz Valjeva, a najstariji Zoran Novaković (61)  iz Rume.

Terene Gružanskog kraja biciklisti svih uzrasta koriste za svakodnevni trening ili rekraciju. Icijativu opštine Knić i Gorana Maksimovića, bivšeg fudbalera, koji je uživo gledao Tur de frans dok je živeo u Francuskoj, gde je upoznao čari atraktivnog sporta i preneo saznanje da je biciklizam u svim njegovim oblicima najbolji promoter prirodnih lepota i turističkih potencijala. Udružili smo njegovu pozitivnu energiju sa našim i  došli na ideju da nam selo Borač bude prvo mesto odakle ćemo da krenemo u našu sportsko – turističku promotivnu misiju.

„Odmah smo 2021. godine posle naših razgovora organizovali MTV u Borču za Kup Srbije. Uspeli smo i da trku kroz Srbiju, našu naj stariju sportsku manifestaciju dovedemo i sprovedemo kroz Gružanske predele. Etapa od Mionice do Čačka prošla je kroz: Vrćevšnicu, Ljuljake, Bare, Oplanić, Knić i Bumbarevo brdo. Već iduće 2022. godine organizovali smo dva događaja u Borču. Prvo smo krajem marta sa startom i ciljem u Borču organizovali Biciklistički maraton „Putevima Gružanskog kraja”, a krajem septembra organizovali smo Državno prvenstvo u planinskom biciklizmu sa startom i ciljem u manastiru Kamenac, sa trasom preko Gledićkih planina do manastira Kalenić i nazad“, za Pokazivač nam je rekao Aleksandar Marić Predsednik biciklističkog kluba Radnički.

Organizatori najavljuju rekreativni maraton početkom maja, koji će biti otvoren za sve ljubitelje biciklizma sa startom i ciljem ispod Borčkog krša.

Slobodan Radovanović iz Šida
Klačar
Bojana Jovanović pobednica u kategoriji seniorki.
Zoran Novaković iz Rume

Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.