fbpx
spot_img

Laureus izabrao Novaka za najboljeg sportistu sveta!

laureus2015_4, novak, nagrada
Fotografija: Getty Images

 

Prvi teniser sveta Novak Đoković dobio je nagradu „Laureus“sportske akademije za najboljeg sportistu u 2014. godini!

Naš as je ovo prestižno priznanje dobio po drugi put, a prethodno je izabran za laureata u februaru 2012.

Kako zbog obaveza na turniru u Monte Karlu Novak nije bio u prilici da prisustvuje svečanosti u Šangaju, nagradu mu je danas uručila princeza Šarlin od Monaka.

Laureus izabrao Novaka za najboljeg sportistu sveta!
Fotografija: Getty Images

 

U konkurenciji za najboljeg još su bili  i najbolji fudbaler sveta Portugalac Kristijano Ronaldo, svetski šampion u Formuli 1 Britanac Luis Hamilton, svetski rekorder u skoku s motkom Francuz Reno Lavileni, svetski prvak u motociklizmu Španac Mark Markez i prvi golfer sveta Britanac Rori Mekilroj.

Kako je navedeno u obrazloženju Akademije „Laureus“, srpski teniser je prethodne godine ostvario izvanredne rezultate. Osvojio je ukupno 7 titula, među kojima su Vimbldon, Mastersi u Indijen Velsu, Majamiju, Rimu i Parizu, završni turnir u Londonu i turnir iz serije 500 u Pekingu. Nakon osvajanja Vimbldona, Novak se 7. jula 2014. vratio na poziciju broj 1 svetske rang liste, na kojoj se i danas nalazi. To je bilo i više nego dovoljno da Novak zasluži priznanje i pehar.

Prvi teniser sveta zahvalio se na nagradi, svima koji su ga predložili za ovo priznanje, kao i članovima Laureus akademije koji su glasali za njega.

„Protekla sezona je bila jedna od najboljih u mojoj karijeri, ostvario sam velike uspehe, ali moram da istaknem da to nije bila isključivo moja zasluga. Veliku zahvalnost dugujem svom timu koji mi je mnogo pomogao i bez koga ne bih bio ovo što jesam. Hvala Laureusu, instituciji koja okuplja sportske legende, i koja brine o mladima širom sveta. Sport je zaista inspiracija i motivacija za mnoge od nas, i jezik koji svi razumemo i volimo. Sport je često ohrabrenje za decu da vežbaju i sanjaju. Ali, to nisu samo trofeji i medalje, već takmičenje i nadogradnja kao put ka boljim pojedincima i boljem društvu“, rekao je Novak.

Nagrada Laureus dodeljuje se od 2000. godine, jedna je od najprestižnijih, a porede je sa nagradom američke filmske akademije „Oskarom“. Osvajače nagrada bira žiri koji čine sportske legende, a pored najboljeg sportiste sveta biraju se još i najbolja sportiskinja, najbolja ekipa, „proboj godine“, povratak godine, najbolji sportista sa invaliditetom, nagrada za dobrobit sporta i drugi.

Fondacija Laureus je od osnivanja izdvojila preko 60 miliona evra za više od 150 društveno značajnih projekata i pomoć mladim sportistima u 34 države.

Svi pobednici:

2015. Novak Đoković (tenis)
2014. Sebastijal Fetel (formula)
2013. Usain Bolt (atletika)
2012. Novak Đoković (tenis)
2011. Rafael Nadal (tenis)
2010. Usein Bolt (atletika)
2009. Usein Bolt (atletika)
2008. Rodžer Federer (tenis)
2007. Rodžer Federer (tenis)
2006. Rodžer Federer (tenis)
2005. Rodžer Federer (tenis)
2004. Mihael Šumaher (formula)
2003. Lens Armstrong (biciklizam)
2002. Mihael Šumaher (formula)
2001. Tajger Vuds (golf)
2000. Tajger Vuds (golf)

Nagrade „Laureus“ se dodeljuju za rezultate u protekloj kalendarskoj godini.

Izvor: novakdjokovic.com

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.