fbpx
spot_img

Letovanje u studenjaku: Ostaju zbog posla, prakse ili mastera

Posao, praksa, završavanje mastera, studentska razmena, pa i festivali i izlasci, najčešći su razlozi zbog kojih studenti preko leta ostaju u studentskim domovima iako na fakultetima nema predavanja i ispita.

 

 

Foto: Blic/RAS Srbija/A. Malko

Studentski grad na Novom Beogradu već je poluprazan, ali se u domovima mogu sresti i studenti koji će tu letovati. Motivi su im različiti, a zajedničko im je to što će, umesto povlašćenih cena, u julu i avgustu boravak u sobama i ishranu u menzi plaćati više.

 

Stefan Petrović iz Leskovca, student završne godine Fakulteta političkih nauka, zadovoljan je što će ostati u Beogradu, ali kaže da „nije previše zaljubljen u domski život i jedva čeka da sebi priušti stan“.

 

– Ostaću u Beogradu iz više razloga. Najpre zato što zaista ne znam šta bih sa samim sobom u malom Leskovcu posle četiri godine života u Beogradu, a i zato što planiram da počnem da radim u jednom tržnom centru da bih zaradio džeparac i bar na trenutak prestao da živim na račun roditelja. Što se hrane tiče, budući da su tokom jula i avgusta cene u menzi pravi luksuz, ne preostaje mi ništa drugo do druženja sa prodavnicama brze hrane. Studenjak je tokom leta drugačiji i po tome što nema žurki, jer većina kolega odlazi na letovanje ili svojim kućama – priča on.

 

Ivana Vučković iz Gornjeg Milanovca je studentkinja master studija na Biološkom fakultetu. Ona u domu ostaje da bi završila master rad.

 

– Povela sam četiri divne godine u Studenjaku i ovo će mi biti poslednje leto ovde pošto planiram da odbranim master rad u septembru. Dok sam tu, planiram da pored učenja vreme provodim trenirajući, ali i sa društvom u izlascima i na festivalima – kaže Ivana.

 

Iako je letnji raspust za studente koji nisu iz Beograda uglavnom asocijacija za odlazak u rodni grad i druženje sa porodicom i prijateljima, za Danicu Vukotić iz Niša, studentkinju četvrte godine FON-a, ovo leto će biti drugačije.

 

– Ove godine sam započela praksu u jednoj kompaniji i zato će ovo leto za mene biti radno, a provešću ga u Studenjaku. Moje kolege će takođe leto provesti obavljajući praksu u raznim kompanijama, tako da neću biti usamljena u domu. Tradicija druženja na dobro poznatim klupicama ispred DKSG-a će se nastaviti, jer se tu uvek nađe neko ko je zadužen za dobru atmosferu, sa gitarom, uz dobar glas ili zvučnik – kaže Danica.

 

Za Dimitrija Belovanovića, studenta treće godine Visoke inženjerske škole strukovnih studija, boravak u domu tokom leta je „pomalo nepodnošljiv, ali neophodan“ zbog nedostatka prilika za praksu u rodnoj Staroj Pazovi.

 

– Od juna sam apsolvent, a ovde je lakše naći praksu. Za mene je nepodnošljiva vrućina najveći problem u Studenjaku tokom leta, pogotovo ako soba nije u hladovini. Nezgodno je što menza ne radi od sredine jula pa do početka septembra. Takođe, ume da bude i dosadno pošto nas ne ostaje mnogo – ističe Belovanović.

 

Stranci stalno u domu

Najveći broj stranih studenata ostaje u Studentskom gradu tokom cele godine, a kući se najčešće vraćaju tek po završetku studija.

 

Tako studentkinja medicine Kristijana Haruna iz Nigerije već šest godina živi u Studenjaku. „Sviđa mi se ovde, ali je veoma vruće leti. Volim da sedim u parku i pričam sa drugaricom, a kada je baš vruće idemo na bazen“, kaže Kristijana.

 

Zatvorene menze

Studentske menze biće zatvorene od 15. jula do 21. avgusta, a akademci će moći da se hrane u studentskim restoranima, ali uz potvrdu sa fakulteta i po višoj ceni. Doručak će plaćati 150, ručak 330, a večeru 260 dinara.

Izvor: blic.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.