fbpx
spot_img

KO JE KO U „SENKAMA NAD BALKANOM“: Otkrivamo SVE ISTORIJSKE LIČNOSTI iz hit serije i pravu istinu o njima

Mega popularna serija Dragana Bjelogrlića „Senke nad Balkanom“ prikovala je gledaoce kraj malih ekrana svake nedelje uveče. Zahvaljujući mašti, bogatoj scenografiji i veštoj režiji, publika ima priliku da vidi i delić života u Beogradu 30-ih godina prošlog veka, a osim fiktivnih likova u seriji se pojavljuju i neke istorijske ličnosti. Mi smo ih popisali za vas!

Zaključno sa 4. epizodom serije „Senke nad Balkanom“ emitovanom u prošlu nedelju, a u kojoj su gledaoci videli princa Đorđa Karađorđevića i Arčibalda Rajsa, gledaoci su videli sve istorijske likove koji će se pojavljivati u seriji.

 

Kakva će njihova uloga u radnji biti, ostaje još da se vidi, ali je za očekivati da se neće mnogo odstupati od odoga što je u istoriji poznato o njima.

 

Predstavljamo vam istorijske likove iz serije „Senke nad Balkanom“:

 

Petar Živoković

Petar Živković je bio srpski visoki oficir, jugoslovenski general i moćni političar iz perioda kraljevine SHS. Učestvovao je u obaranju dinastije Obrenovića i bio na čelu vojne organizacije Bele ruke, svojevrsnom pandanu Crnoj ruci na čijem čelu je bio Dragutin DImitrijević Apis. Bio je jedan od ispiratora Solunskog procesa prilikom kog je Apis i ubijen. Više o tome možete saznati KLIKOM OVDE!

 

Kao odani pristalica kralja Aleksandra bio je predsednik vlade, ministar unutrašnjih poslova, vojske i mornarice tokom Šestojanuarske diktature. Od 1931. bio je organizator, a od 1936. predsednik režimske reakcionarne političke grupacije Jugoslovenske nacionalne stranke.

 

Od aprila 1941. bio je u emigraciji, kao pomoć­nik ministra vojske u emigrantskim vladama. Osuđen je na smrt s grupom Dragoljuba Mihailovića nakon što su komunisti došli na vlast 1945. ali je ostao u emigraciji gde je i umro 1947.

 

Mustafa Golubić

Mustafa Golubić bio je revolucionar, sovjetski obaveštajac i koordinator operativnih akcija Kominterne.

 

Za vreme Prvog svetskog rata, 1915. godine, iz Rusije u Srbiju je preveo oko 3500 dobrovoljaca. Bio je prijatelj sa Apisom u čiju korist je svedočio tokom Solunskog procesa i koga se zakleo da će osvetiti nakon što je ubijen.

 

Mnogo toga iz njegovog života još uvek je obavijeno velom tajne. Razočaran, posle Prvog svetskog rata, odlazi na studije u Švajcarsku. Tu se povezao sa Kominternovskom organizacijom i počeo je da radi za nju. Mustafa Golubić je bio koordinator sovjetskih tajnih službi u Kraljevini Jugoslaviji. Tokom tridesetih godina u vojnoj tajnoj službi SSSR bio je član sekcije IV uprave GPU za likvidacije političkih ličnosti. Golubić je bio jedan od organizatora ubistva Lava Trockog u Meksiku, ali i niza atentata u Jugoslaviji.

 

Gestapo ga je uhapsio 7. juna 1941. navodno po dojavi iz komunističke partije Jugoslavije. Nakon strašnog mučenja, donesen je u Dvorski park, stavljen u stolicu i streljan. Na tom mestu je i sahranjen, a njegov grob su pronašli vojnici Crvene armije 1944. kada je prenet u Moskvu i sahranjen sa najvišim vojnim počastima.

 

Đorđe Karađorđević

Princ Đorđe Karađorđević još jedna je prilično misteriozna figura iz istorije Jugoslavije. Bio je prvi sin kralja Petra i stariji brat kralja Aleksandra. Iako je bilo predviđeno da nasledi presto navodno je zbog „naprasite naravi i nekontrolisanih izliva besa“ bio primoran na abdikaciju tj. da pred nasledna prava bratu.

 

Četiri godine po Aleksandrovom dolasku na presto, Đorđe je 1925. uhapšen i boravio je u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici u Nišu čak i nakon bratovljevog ubistva u Marseju 1934. Oslobodili su ga tek Nemci koji su se nadali da bi mogli da ga privole da sedne na presto okupirane Srbije. On je to odbio što mu je donelo ugled čak i među komunistima.

 

Nakon Drugog svetskog rata bio je jedini Karađorđević koji je ostao u zemlji živeći povučeno kao penzioner. U poznim godinama oženio se Radmilom Radonjić. Nisu imali dece.

 

Preminuo je u Beogradu, u dubokoj starosti, 17. oktobra 1972. godine. Sahranjen je u zadužbini svoga oca, Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu kod Topole.

 

Arčibald Rajs

Rodolf Arčibald Rajs bio je švajcarski forenzičar, publicista, doktor hemije i profesor na Univerzitetu u Lozani. Istakao se kao kriminolog radom na istraživanju zločina nad srpskim stanovništvom u vreme Prvog svetskog rata i kao takav stekao epitet „najvećeg prijatelja Srba iz najtežih dana“.

 

Kao svoje posmrtno zaveštanje srpskom narodu ostavio je neobjavljen rukopis knjige „Čujte Srbi!“

 

Više o ovom genijalnom čoveku i njegovim zaslugama možete pričitati KLIKOM OVDE!

 

Petar Vrangel

General Petar Vrangel bio je baron, aktivni učesnik i vođa antiboljševičkog pokreta u Ruskom građanskom ratu posle Oktobarske revolucije 1917. godine. Nakon odlaska u egzil bio je vođa svih ruskih izbeglica, jer je nesumnjivo bio najugledniji od svih Belih emigranata u izgnanstvu.

 

Bio je poznat pod nadimkom „Crni baron“, jer je najčešće nosio crnu kozačku uniformu. Godine 1924, osnovao je Ruski opšte-vojni savez, organizaciju koja se borila za očuvanje jedinstva svih Belih snaga u izgnanstvu.

Posle iznenadne i kratke bolesti, umro je 25. aprila 1928. godine u Briselu. Vrangelova porodica je izrazila uverenje da ga je otrovao brat njegovog sluge, koji je kratko vreme živeo u njegovoj kući, i za koga se sumnjalo da je bio sovjetski agent.

 

Više o njemu možete pročitati ovde:

 

CRNI BARON BELE GARDE: Ko je bio slavni, neustrašivi GENERAL VRANGEL iz „Senki nad Balkanom“?

Ante Pavelić

Ante Pavelić je bio jedan od osnivača i vođa nacističko/fašističkog ustaškog pokreta i ratni zločinac. Posle okupacije Jugoslavije, nacistički okupator postavlja ga na čelo marionetske Nezavisne Države Hrvatske, sa titulom poglavnika. Brutalan režim koji je predvodio Pavelić je bio odgovaran za genodicne progone Srba, Jereja i Roma koji su živeli na teritoriji NDH.

 

Ono što je prikazano u seriji su Pavelićevi „rani radovi“. Bio je advokat i političar iz redova Hrvatske stranke prava za vreme Kraljevine Jugoslavije, od 1927. i poslanik u skupštini. Kada je kralj Aleksandar uveo Šestojanuarsku diktaturu 1929. godine i zabranio sve političke stranke, Pavelić je otišao u inostranstvo i zajedno sa Unutrašnjom makedonskom revolucionarnom organizacijom (VMRO) planirao da razbije Jugoslaviju, zbog čega su ga jugoslovenske vlasti u odsustvu osudile na smrt. Bio je jedan od inspiratora i direktnih organizatora ubistva kralja Aleksandra u Marseju.

 

Nakon Drugog svetskog rata Pavelić je izbegao iz Jugoslavije i stigao sve do Argentine. Na njega je 1957. izvršen atentat koji je preživeo, posle čega je pobegao u Frankovu Španiju, gde je i preminuo 1959.

Izvor: dnevno.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.