fbpx
spot_img

Lijepa riječ u kafani

14202888_10209551305874738_247312393_o

Udruženje književnih stvaralaca“Nekazano“ iz Bara, osmislilo je veoma originalan način za okupljanje svojih članova i prijatelja, i predstavljanje njihovih ostvarenja. „Lijepa riječ u kafani“, projekat je koji je inicirao član udruženja Branislav Backović, novinar i publicista, koji dugo već živi i radi na relaciji Bar-Beograd. Naime, već pet vikenda zaredom, barski stvaraoci i njihovi prijatelji iz drugih crnogorskih gradova književna druženja organizuju u živopisnom ambijentu barske kafane „Feniks“. I to, kako su postigli dogovor, svake subote uveče. Uz recitacije, čitanje poezije i proze, ovdašnji stvaraoci nerijetko do u sitne sate druže se i uz lagano muziciranje i pjesmu, što ovim okupljanjima daje posebnu draž.
– Kako nemamo svoje prostorije, tražili smo što je mouće efektniji način za organizovanje druženja književnih stvaralaca, i jednoglasno prihvatili Backovićevu ideju, koja se, evo, pokazuje veoma ispravnom – kaže pjesnik Labud Lončar, predsjednik Uduženja „Nekazano“.
U okviru druženja „Lijepa riječ u kafani“ svoju najnoviju knjigu „Zvjezdozorje“, promovisao je književnik iz Virpazara Svetozar Đurišić, a autorske večeri imali su i pjesnici Neven Milaković Likota i Milojka Jovović, te Neđo – Cico Stojanović, predsjednik udruženja književnika „Čukarica“ iz Beograda. Promovisan je i zbornik „U ime tvoje ljubavi“, koji je priredio beogradski književnik Rade Pantelić. Takođe je promovisano elektronsko izdanje zbornika „Nekazano“, priređivača Labuda Lončara. Ovdje se u višečasovnom programu predstavilo i Udruženje srpskih književnika „Gorska vila“ iz Podgorice.

14233730_10209551305954740_1943110073_o

Pored pomenutih stvaralaca, na dosadašnjim kafansko-književnim druženjima u organizaciji Udruženja „Nekazano“, gostovali su i sledeći stvaraoci : Svetlana Todorović, Zorica Barać, Gorica Doderović-Stanković, Dragana Kovač, Jelena Todorović, Srđan Bajić, Milica Papović, Slavka Klikovac, Marinko Pavićević, Ilija Vuković, Pavle Bandović, Natalija Novaković, Anika Vuletić, Smiljana Vukićević, Mladen Babović, Vladimir Cerović, Marko Giljača, Vasilije Janković, Srđan Leković, Aleksandar Jovanović, Nataša Lečić, Stevan Stijović, Slavko Spaić.
Po riječima Lončara, cilj projekta „Lijepa riječ u kafani“ nije samo okupljanje i druženje barskih stvarlaca, nego, kako je to već postala praksa, spajanje ljudi koji pišu iz različitih krajeva i spajanje članova sličnih udruženja i društava. Stroga zabrana važi samo za političke teme, koje ovdje zaista niko ne potencira uprkos svim turbulencijama i previranjima u kojima se „kuvamo“ kao u loncu, kako mi u Crnoj Gori, tako i čitav region – ističe Lončar.

M.Jovanović

14273546_10209551306034742_479612857_o

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.