fbpx
spot_img

Mali Gavrilo počeo lečenje u Mađarskoj

Osmomesečni Gavrilo Đurđević iz Kragujevca, koji boluje od spinalne mišićne atrofije, sinoć je otputovao na lečenje u Mađarsku. Humanitarnim akcijama prikupljeno je 2.132.000 evra, što je dovoljno da se pokrije genska terapija najskupljim lekom na svetu, zolgensmom, za analize pre i posle primanja tog leka, doziranje steroida, a ostatak troškova snosiće država.

Doktorka Borbala Mikoš, šefica tima lekara za SMA bolesti u Dečjoj klinici „Betešda“ u Budimpešti, potvrdila je da je Gavrilo je sa roditeljima stigao u bolnicu.

„Formiran je poseban tim stručnjaka, svako zna svoj posao. Potreban je veliki broj pregleda, upravo da bismo što pre ustanovili da li može da primi gensku terapiju“, izjavila je doktorka Mikoš.

 

Prema njenim rečima, bolnica „Betešda “ je prihvatila da sve te preglede obavi bez odlaganja kako se ne bi gubilo vreme.

„Gavrilu je već uzet uzorak krvi da bi se utvrdila količina antitela na adenoviruse, i taj uzorak šaljemo u Roterdam gde se obavlja analiza. Dok čekamo rezultate te analize, radimo i druge preglede da isključimo i druge virusne infekcije. S obzirom na to da genska terapija može da ima nuspojave, moramo da proverimo kako rade ostali organi – bubrezi, jetra, srce, organi za disanje“, objašnjava dr Mikoš.

Doktorka dodaje da moraju da isključe i druge zapaljenske procese u organizmu jer i to može da utiče na gensku terapiju.

„Ne želim da licitiram datumom, ali očekujemo veoma dobre vesti za Gavrila najkasnije sredinom juna“, rekla je dr Borbala Mikoš koja vodi tim lekara za SMA bolesti.

Gavrilova mama, Nevena Đurđević, kaže da su presrećni što će on primiti lek za koji veruje, kao i lekari, da je prava pomoć za njega.

„I verujemo da će Gavrilo imati srećno i radosno detinjstvo kakvo zaslužuje svako dete“, dodaje Nevena.

Mali Gavrilo pokrenuo je celu Srbiju, ali i mnoge ljude iz sveta, svako je na svoj način i prema svojim mogućnostima pomogao Gavrilu, što je na kraju i dovelo do rezultata, roditelji su zahvalni svima, ali i doktorima i medicinskom osoblju.

„Mi imamo izuzetno dobre lekare i ništa se ne razlikuju od lekara iz Mađarske, Slovenije i ja verujem da možemo i mi da nabavimo ovu genetsku terapiju da se ovo radi i u Srbiji“, ističe Gavrilova mama.

Građani su u brojnim akcijama sakupili dva miliona 132.000 evra, dok je ostatak novca 370.000 evra obezbedilo Ministarstvo zdravlja.

Sve humanitarne kutije koje su bile namenjene za Gavrila biće povučene danas i narednih dva do tri dana, a porodica Đurđević bi volela da, i nakon ove akcije, ljudi nastave da prikupljaju novac za drugu bolesnu decu.

Izvor: rts.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.