fbpx
spot_img

Marko Spirić: Intervju sa hipnoterapeutom Jasnom Kulundžić

Hipnozu možemo definisati na više načina. Najjednostavnije objašnjenje je da imamo čoveka koji žel i da dospe u dublje stanje svesti i imamo drugog čoveka koji je obučen da svog subjekta povede u dublje stanje svesti kako bi taj subjekt, njegov klijent, stupio u kontakt sa svojom podsvešću . Kada već dospe u to d uboko stanje podsvesti, dog ađaju se različite stvari, kao na primer unutrašnje putovanje, unutrašnje promene, susret sa svojim unutrašnjim svetom, odnosno , uz stručnu pomoć hipnotizera ili hipnoterapeuta dolazi do određenih unutrašnj ih promena u željenom pravcu. 

Reč hipnoza ima odjek mističnosti, pa i straha, neretko nosi i pitanje „šta ako se osoba ne probudi“, a onda hipnotizer pucne prstima i klijent se momentalno vraća u realnost, nesvesan onog što se zbivalo tokom seanse. Tako je bar na velikom platnu. U stvarnom životu, kada ovoj reči dodate nastavak „terapija“ i tako dobijete pojam hipnoterapija, ona zvuči manje zastrašujuće, a više umirujuće. Kako funkcioniše, ko je obavlja, koja stanja može da izleči. Odgovore na ova i mnoga druga pitanja potražili smo od hipnoterapeuta Jasne Kulundžić.

Kako se to postiže?

Koliko je pitanje kako se postiže stanje hipnoze – odgovor je jednostavan: uz pomoć reči. Dakle, nemamo klatna, satove ni slične ,,sprave“. Klijent se fokusira na zvuk glasa terapeuta i postepeno ulazi u stanje opuštenosti i relaksacije. Uprkos brojnim predrasudama koje smo stekli na osnovu knjiga i filmova, stanje hipnoze NIJE ni izmenjeno, ni mistično stanje svesti. Baš suprotno – stanje hipnoze je najprirodnije stanje u koje svako od nas uđe više puta dnevno (recimo, dok vozimo automobil, pa nekako samo ,,odjednom“  prođe 10 km ili 10 minuta a mi ne znamo kako tačno – znači da smo bili u stanju hipnoze. Ili, zagledali smo se u neku tačku, prizor… i odjednom je prošlo 5 ili 10 min – bili smo u hipnozi). Ovde bih dodala da je to izuzetno zdravo stanje tokom koga svi procesi u telu dolaze u balans a um se oslobađa nakupljenog viška informacija, što nam vraća sposobnost da razmišljamo racionalno i donosimo najbolje odluke za sebe.

A podsvesni um?

Podsvesni um je onaj moćniji, jači deo nas a snaga i efikasnost hipnoterapije leži upravo u tome što se bavi upravo tim delom. Drugačije rečeno, rešava problem tamo gde je i nastao. Šta to znači u praksi? Koliko puta ste pomislili ili izgovorili rečenicu: ,,Ja sve znam šta treba i kako ALI NEŠTO JE JAČE OD MENE“? Ili: ,,Ja sam jednostavno TAKAV/A“? Recimo da želite da smršate, počnete da vežbate ili učite… Svi smo pametni ljudi i svesnim delom uma ZNAMO kako se to postiže. A ipak, NEŠTO je jače od te svesne odluke, pa onda odlažemo, pronalazimo izgovore, opravdanja i sl. Kad podsvesni um prihvati našu svesnu odluku – onda se promena dešava lako, spontano i prirodno. Tu leži moć hipnoterapije.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Jasna Kulundžić (@kljuc_je_u_tebi)

Šta u takvim okolnostima može da uradi hipnoterapija?

Hipnoterapija je tu neprocenjiva.  Svaki put kada osoba izgovori ,,jače je od mene“ ili ,,ja sam takav“ – znamo da je problem nastao na podsvesnom umu. Uzimamo od klijenta njegov cilj, jezičke obrasce i zajedno krećemo u rešenje,  baveći se tim jačim i moćnijim delom nas. Jer svesno sve znamo, zar ne?

Dodala bih da danas često čujemo kako je naš um moćan, kako svi imamo ogromni potencijal… i to je tačno. Ipak, sve to je smešteno na podsvesnom umu a mi smo ga, civilizacijski, tek dotakli. Tek počeli da ga otkrivamo. Hipnoterapija je sjajna alatka koja nam omogućava da promenu pravimo upravo baveći se tim delom na jedan lak, bezbedan i izuzetno prijatan način.

Kako savladati anksioznost?

Anksioznost je stanje stalne zabrinutosti i straha, osećaja neprijatnosti, unutrašnje tenzije a bez racionalnog, realnog razloga. Prate je izuzetno neprijatni fizički simptomi poput lupanja srca, mučnine, znojenja dlanova, osećaja knedle u grlu, nedostatka vazduha i sl. Dakle, naše telo se ponaša kao da je opasnost stvarna i prisutna a zapravo ne postoji nigde osim u našem umu. Razvijamo negativne scenarije, predviđamo budućnost sa negativnim konotacijama a u realnosti se zapravo ništa ,,opasno“ ne dešava. Ipak, osoba je često iscrpljena, bezvoljna, umorna, uplašena za svoje mentalno zdravlje. Sve je to veoma neprijatno i ometa osobu u svakodnevnom funkcionisanju. Napor postaju i najobičnije aktivnosti poput vožnje autobusom, odlaska u prodavnicu ili na posao.

Hipnoterapija menja nefunkcionalne, iracionalne obrasce razmišljanja, pomaže da se osoba izbori sa mislima za koje anksiozna osoba veruje da su ,,jače od nje“ ali pomaže i da odbaci višak informacija iz svesnog uma. Jer, kada je svesni um u stanju ,,prepunjenja“ (a današnji način života je takav da smo svi, manje ili više, preplavljeni, prepunjeni nepotrebnim informacijama) onda nije u stanju da bude racionalan i logičan.

Najbolji savet koji na ovaj način mogu da dam jeste da osoba koja kod sebe prepoznaje znake anksioznosti, za početak, smanji ,,dotok“ informacija – isključi TV, društvene mreže,  da uredno spava (oko 8h kako bi omogućila umu da na prirodan način odbaci višak informacija), počne svakodnevno da šeta barem 40-ak minuta dnevno i odmah nakon buđenja pojede obrok bogat proteinima kako bi umu dala dovoljno energije. Um i telo su čvrsto povezani jer smo mi u velikoj meri uslovljeni biologijom. Ovo je neki početak povratka u balans na svakom nivou i nešto što bude prva preporuka svakom klijentu, bez obzira na razlog dolaska.

Šta znači biti hipnoterapeut?

Za početak, to znači da je osoba završila edukaciju iz oblasti hipnoterapije, obavila određeni broj  sati praktičnog rada sa klijentima i dobila akreditovani sertifikat da istu može da izvodi. Danas, ima više škola i pravaca kada je hipnoterapija u pitanju. Ja sam edukaciju i sertifikat dobila od strane N. I. P. C. H. koji je priznat u celoj Evropi a u našem slučaju, na završnom,  praktičnom delu ispita, obavezni članovi komisije su psiholog, psihijatar i klinički hipnoterapeut iz neke druge škole.

Ipak, biti hipnoterapeut je mnogo više od sertifikata i diploma. To je stil i način života, način razmišljanja i funkcionisanja. Ja živim ono što radim i govorim. Obožavam svoj posao, obožavam promenu koja se desi klijentima, radujem se svakoj pobedi i napretku. Kroz rad sa klijentima i sama rastem i razvijam se, što je neprocenjivo. Biti hipnoterapeut je sjajna, sjajna stvar.

Vi se već dugo bavite hipnozom?

Hipnoterapijom se bavim poslednjih 6 godina. Pre toga sam 12 godina radila u školi a poslednjih 6 je moje dominantno zanimanje hipnoterapija.

Kakve sposobnosti mora neko imati da bude hipnotizer ili hipnoterapeut?

Kao što sam rekla, nema tu neke mistike. Svako može da nauči znanja, taktiku i tehnike kako bi umeo nekoga da uvede u hipnozu. Ipak, mislim da su neke od sposobnosti i preduslova za biti DOBAR HIPNOTERAPEUT – voleti ljude, biti dobar slušalac, biti otvoren, komunikativan, prijemčiv. Ja sam u duši pomagač i mene beskrajno raduje i ispunjava svaki put kada nekome pomognem da oslobodi svoj puni i pravi potencijal. Možda je kao i u svemu ostalom, ljubav prema onome što radimo, presudna.

Da li je moguće baviti se hipnoterapijom, i živeti od toga?

Moguće je, naravno. Ja upravo to radim. I zaista uživam u svakom trenutku svog posla.

Zašto ste se zainteresovali za primenjenu hipnozu u terapiji kao polje za profesionalni trening?

Oduvek su me privlačile teme kako pomoći sebi i drugima, kako živeti pun i ostvaren život, kako prevazići ono što nas koči i blokira. Nikada nisam pomislila da ću se baviti baš hipnozom, zapravo u prvom trenutku mi je zvučalo smešno. Kao i većina ljudi, imala sam predrasude o hipnozi a gotovo ništa nisam ni znala o njoj. Onda sam se zainteresovala malo više, počela da čitam i istražujem, upoznala svoju mentorku i oduševila se. U hipnoterapiji me je fascinirala brzina, lakoća, prijatnost i snaga procesa. Shvatila sam da se ona prava, brza, trajna promena dešava tu – na podsvesnom umu.

Zbog toga, sve više me interesuje i fascinira podsvesni um. Tako sam u poslednje dve godine završila i NLP edukaciju a trenutno imam završen NLP master. Sjajno se nadopunjavaju hinoterapija i NLP.  A mislim  da ću i nastaviti u tom smeru – edukacije na temu podsvesnog uma i kako brzo, prirodno, lako, efikasno pomoći ljudima.

S vaše tačke gledišta kao stručnjaka za hipnoterapiju, kako objasniti kako hipnoza deluje?

Svaki klijent koji dođe na terapiju dobije detaljno objašnjenje kako hipnoterapija funkcioniše. Zapravo, jako je važno da osoba razume kako naš um funkcioniše jer kada nam je jasno gde, kako i zašto je problem nastao, lakše ga i rešavamo. Ipak, ovde nemam dovoljno prostora i vremena za potpuno objašnjenje.

Dovoljno je reći da je sama vežbica jako prijatna, ugodna i bezbedna, da je klijent tokom vežbe (hipnoze) svestan, prisutan, fokusiran na zvuk glasa terapeuta i da u svakom trenutku ima kontrolu. Iako je vežba izuzetno ugodna, najlepše je ono što počne da se  dešava tokom narednih dana kada osoba počne da prepoznaje da se u nekim situacijama drugačije/konstruktivnije oseća, ponaša i funkcioniše.

Koji su problemi za koje je hipnoterapija najkorisnija i najefikasnija?

Što duže radim, više otkrivam koliko je širok dijapazon primene hipnoterapije. Počev od onog generalnog benefita koje svako ko dođe ima, a to je slobađanje od stresa i napetosti, hipnoterapija je sjajna za rešavanje anksioznih stanja (strah, strepnja, zabrinutost, zebnja…), zatim svih onih stanja nemotivisanosti, bezvoljnosti, mrzovolje, nesigurnosti, stalnog odlaganja… koji uglavnom prate nisko samopouzdanje, preko oslobađanja od  štetnih navika (suvišni kilogrami, pušenje, alkoholizam, grickanje noktiju…), rešava nesanicu, pojačava koncentraciju i motivaciju, sjajna je u rešavanju bilo kog obrasca koji živimo i ponavljamo a koji nam nije koristan (isti obrasci u partnerskim odnosima, poslovnim, prijateljskim… svako put kada pomislite ,,ovo se UVEK meni desi“ problem je podsvesni obrazac).

Moj najmlađi klijent imao je 5 godina a najstariji 84 – dakle nema ni nekog posebnog starosnog ograničenja.

Ono što ja mislim da je ključ za rešavanje gotovo bilo kog problema jeste – samopouzdanje. Najsrećnija sam kada. klijent dođe do toga. Onda znam da smo rešili sve probleme i izazove – i sadašnje i buduće. Jer osoba koja veruje u sebe, svoj um, svoje odluke, svoje izbore, svoje ciljeve… oseća se moćno, stabilno i jako a fokus joj je na rešenju a ne na problemu.

Koliko su pouzdana iskustva koja tokom hipnoze stekne klijent?

Vrsta hipnoterapije kojom se ja bavim je sigurna, pouzdana, zasnovana na fiziologiji, biologiji i psihologiji, te ne sadrži ništa mistično, diskutabilno, niti granično. Stoga, benefiti koji se stekne kroz ovaj vid  hipnoterapije su trajni i celoživotni. Jednom usvojeni konstruktivniji obrasci razmišljanja su trajno Vaši. Promena dolazi iz Vas – kao da Vam neko pomogne da odbacite suvišno i nepotrebno i odjednom vidite jasnije i racionalnije.

Prirodno, automatski i spontano počinjete da razmišljate, funkcionišete i birate bolje, osećate se  zdravije, jače, stabilnije. To je ono što ostaje sa Vama.

Osnovno pitanje jeste da li se hipnoza može zloupotrebiti?

Hipnoza se svakodnevno zloupotrebljava.  Mediji, reklame, politički govori, tržni centri… svuda se mogu prepoznati elementi hipnoze. Dakle, pitanje nije može li se zloupotrebiti nego umemo li to prepoznati i zaštiti se tj. donositi zdrave, racionalne odluke zasnovane na onome što je ispravno za nas a ne one koje nam se nameću. Ukoliko ste ikad ,,naseli“, recimo, na kupovinu nečega što je bilo na popustu ,,samo danas ili samo još dva sata a zalihe su ograničene“ – bili ste žrtva hipnoze. Jednom sam upoznala ženu koja je kupila kosilicu za travu po ,,toliko povoljnoj ceni i bilo je još samo dva komada po toj ceni“ koja tek kad je došla kući shvatila da nema dvorište i da je njena odluka potpuno iracionalna.

Ipak, ukoliko ste mislili na one ekstremne slučajeve tj. da li Vam neko može sugerisati nešto što je protiv Vaše volje, moralnih načela, vrednosti i uverenja, odgovor je jasno NE.  Zapravo, da bi hipnoza delovala, prvi uslov je da osoba hoće da reši problem, tj. da bude motivisana. Ne mora da ,,veruje u hipnozu“ ali je važno da želi da reši problem. Ili učestvuje u nečemu. Ukoliko obratite pažnju čak i na stage hipnotizere, primetićete da uvek postave pitanje: ,,Ko hoće da izađe na scenu i doživi ,,to i to“ iskustvo?“ (Npr. zaboravi sopstveno ime na kratko, laje, zaspi… ili nešto treće). I uvek, baš UVEK, bira dobrovoljca. Što znači da je osoba voljna da doživi to iskustvo.

Kada govorimo o hipnoterapiji, ona se izvodi u terapeutskom kontekstu, cilj rada uvek postavlja klijent, tokom hipnoze se koriste njegove reči, njegovi jezički obrasci i uvek ga vodimo u smeru i do granice koju je sam sebi postavio. Tu je,naravno, i etički kodeks ponašanja. Uostalom, budući da je klijent svestan i fokusiran, tokom celog procesa ima kontrolu, prostora za zloupotrebu i manipulaciju – nema.

Vaša poruka čitaocima portala Pokazivač?

Poruka koju živim, dišem i radim sažeta je kroz naziv moje kancelarije:
,,Ključ je u tebi!“

Zaista, predivno je kada otkrijemo da je svako ograničenje, blokada ili grč – u nama. Jer to nam daje moć da raz(rešimo) sve što nas sputava i počnemo da oslobađamo sopstvene potencijale, snage i talente. A svaki čovek ih ima. Pitanje je samo – da li veruje u to i da li je spreman da ih otkrije.

Henri Ford je to rekao na sjajan način koji često citiram: ,,I ako veruješ da možeš i ako veruješ da ne možeš – oba puta si u pravu“.

Svi zainteresovani kojima je pomoć potrebna mogu me potražiti na telefon 060/0735234 – Jasna Kulundžić, mail: jassnak@gmail.com

Podsvest je moćna i tajanstvena sfera, koja kreira naše misli, upravlja ponašanjem, utiče na osećanja. U nju je utisnuta matrica naših navika koju je, formiranu još od ranog detinjstva, veoma teško, ali ne i nemoguće promeniti. Tehnike, kojima se dopire do podsvesti, zahvaljujući kojima je moguće izmeniti ono što je u njoj ustoličeno, su hipnoza i samohipnoza.

Marko Spirić

Marko Spirić
Marko Spirić
Urednik portala "Pokazivač". Dugogodišnji radijski voditelj, novinar, marketing saradnik, dopisnik dnevnih i nedeljnih novina, časopisa i portala. Intervjuiše poznate ličnosti, prati estradna desavanja, piše životne priče... Humanitarac čija dela koja je činio i čini za ljude i životinje govore o njemu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za doprinos u novinarstvu na prestižnim manifestacijama. Rođen 1986. godine, živi i radi u Vranju.