fbpx
spot_img

Marko Spirić: Pomažemo koliko možemo, pomozite i vi!

Veli i Ajša Usinov iz Vranja
Veli i Ajša Usinov iz Vranja 

Romi su najugroženiji građjani jugoistočne Evrope, a osnovni uzrok za njihovu ugroženost je siromaštvo. Siromaštvo, loši uslovi života, nezaposlenost povećavaju rizik oboljevanja i umiranja i utiču na nepovoljne zdravstvene ishode u ugroženim populacijama.

U Srbiji se gladuje, a većina ljudi baca bukvalno na tone hrane!
Samo je gradska inspekcija tokom prošle godine uništila skoro pet tona namirnica, pretežno onih kojima je istekao rok trajanja, a koje su se, da je na vreme, nekoliko dana pre isteka roka trajanja, reagovano, mogle dati onima koji gladuju. Uz dobru organizaciju, ta hrana mogla je da nađe put do onih kojima je najpotrebnija. Nezvanične procene su da bi od viškova koji ostanu prestoničkim restoranima i pekarama, moglo da se napravi i do 20.000 obroka dnevno. A otprilike toliko ljudi trenutno koristi usluge 58 narodnih kuhinja širom zemlje. Da ne govorimo o stotinama litara mleka koje su nedavno prosute jer nije imao ko da ih otkupi…

Humanitarna NVO Nacional Realizam sa juga Srbije, Milica Vasiljević sa novinarom obišli su romsku porodicu Usinov iz Vranja u naselju Raška gde vlada beda, glad i siromaštvo, kako bi se bolje upoznali sa životnom pričom i ciljem da im se pomogne u vidu hrane, garderobe i najosnovnijih uslova za život.

U kući zatekli smo samo hleb i malo pasulj, hranu koju donose iz narodne kuhinje. Uslovi nedostojni čoveka, bez hrane, odeće, higijenskih namirnica i kupatila žive Veli (66) i njegova supruga Ajša (53).

Lekovi bolesne Ajše
Lekovi bolesne Ajše

Ovako izgleda život na romskom naselju (Raška) u Vranju.

Ajšin suprug se trudi zarađuje kada ga neko pozove za pomoć u kući, ali to nije dovoljno. Jedina zarada je jedna penzija, mesečno primanje u dva dela po 4.700 dinara, a porodica zavisi od njegovih deset prstiju. Nisu korisnici Socijalne pomoći.

Prvi deo penzije u iznosu od 4.700 dinara
Prvi deo penzije u iznosu od 4.700 dinara

Osnovne uslove za život nemaju u jednom odeljenju, tu spavaju, jedu, kupaju se, a vodu greju na šporetu. Ajša je preživela infarkt, srčani je bolesnik, boluje od astme i dijabetesa, a lekovi su skupi da bi sa primanjem koje imaju mogli da ih kupe, pri tom da izmire sve obaveze prema državi i sa ostatkom novca preživljavaju. 

dscn3822 dscn3821

Prošle godine prezimili su bez tople odeće i dovoljno ogreva, ove zime ne znaju kako će, jer ogreva nema dovoljno. Ipak ne prestaju da se bore da bi im budućnost bila bolja, žive u nadi i maštaju da će se od sutra malo česće radovati, ali njihove muke najbolje poznaju zidovi male trošne kuće. Njihove želje su skromne ali im se čini da su teško ostvarljive.

NVO Nacional Realizam iz Smedereva (sa više odbora u svakom gradu) i ekipa sa juga Srbije, poziva sve ljude dobre volje koliko su u mogućnosti da pomognu ovoj porodici jer žive u jako teškim uslovima. 

Veli Usinov
Veli Usinov
Ajša Usinov
Ajša Usinov

dscn3816

APEL ZA POMOĆ ROMSKOJ PORODICI USINOV IZ VRANJA

Veli i Ajša Usinov 

ul. Petra Lekovića bb (naselje Raška), Vranje 17501

Žiro račun za pomoć: 00560324185 banka SOCIETE GENERALE (Veli Usinov)

Novinar Marko Spirić

Marko Spirić
Marko Spirić
Urednik portala "Pokazivač". Dugogodišnji radijski voditelj, novinar, marketing saradnik, dopisnik dnevnih i nedeljnih novina, časopisa i portala. Intervjuiše poznate ličnosti, prati estradna desavanja, piše životne priče... Humanitarac čija dela koja je činio i čini za ljude i životinje govore o njemu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za doprinos u novinarstvu na prestižnim manifestacijama. Rođen 1986. godine, živi i radi u Vranju.