fbpx

Marko Spirić: U okviru projekta “DA MOJA KOSA BUDE TVOJA KOSA”

Ošišajte se barem malo i vratite osmeh na lice nedužnoj deci oboleloj od raka.

Udruženje “Uvek sa decom” je odlučilo da 30 godina rada obeleži akcijom šišanja i doniranja kose za decu obolelu od raka kako bi se napravile perike od prirodnih kosa.

Akcija nosi naziv “Da moja kosa bude tvoja kosa” i za sada nema rok trajanja, jer je potreba za perikama od prirodne kose konstantna.
Za doniranje je potrebno da bude ošišano minimalno 15cm zdrave kose, može biti i farbana.

Veliki broj frizerskih salona dobiće uputstva za doniranje kose, a detalji o načinu doniranja kose možete naći na sajtu udruženja www.sadecom.org.rs.

Nedužne male duše koje karcinom iscrpljuje, u toj borbi za život i ozdravljenje čestro ostaju bez kose, a gubitak dodatno utiče na njih. Rešenje dok im ne poraste kosa su perike, koje će nastati zahvaljujući akciji.
Veliki broj frizerskih salona dobiće uputstva za doniranje kose, a detalji o načinu doniranja kose možete naći na sajtu udruženja.

Deca širom sveta nisu pošteđena zloćudnih bolesti, iako ukupan broj obolevanja dece od ovih bolesti čini samo delić od ukupnog broja kod odraslih, u razvijenim zemljama one su na drugom mestu kao uzrok smtnosti dece od 0-15 godina, tj. odmah iza nesrećnih slučajeva.

Na IORS, godišnje se leči 100 dece, sva se leče od sarkoma, to su najteži oblici raka, a kao posledice lečenja najčešće su trajni invaliditeti.

– U dugogodišnjem radu sa decom lečenom pri IORS, shvatili smo koliko je gubitak kose veliki šok za svu decu koja u procesu lečenja kancera ostanu bez kose, a posebno za devojčice. One se osećaju izgubljeno, teško se navikavaju na novi izgled, gube samopouzdanje i sramota ih pred drugima. Želimo da podignemo svest o ovom problemu u javnosti i motivišemo sve ljude da se priključe humanitarnoj akciji. Sam proces lečenja ume da bude težak i iscrpljujući za decu, želimo bar da pomognemo i saniramo posledice njihovog lečenja koliko možemo. Da se, kad se pogledaju u ogledalo, osete lepo, ne gube samopouzdanje i veru u sebe. Perike će se izrađivati od priprodne kose i po posebnoj metodi kako bi koža glave mogla da diše. Inače perike od prirodne kose su skupe i često porodice nisu u mogućnosti da ih kupe ze dete – rekla je Mileva Ličina, udruženje “Uvek sa decom”.

Prijatelji portala Pokazivač


sponzor
Cvećara Tanja 
Žikice Jovanovića Španca 25, Vranje 
Kontakt 0642136876

Marko Spirić
Marko Spirić
Urednik portala "Pokazivač". Dugogodišnji radijski voditelj, novinar, marketing saradnik, dopisnik dnevnih i nedeljnih novina, časopisa i portala. Intervjuiše poznate ličnosti, prati estradna desavanja, piše životne priče... Humanitarac čija dela koja je činio i čini za ljude i životinje govore o njemu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za doprinos u novinarstvu na prestižnim manifestacijama. Rođen 1986. godine, živi i radi u Vranju.