fbpx
spot_img

Marko Spirić: Životna priča samohrane majke Stanke Spasov iz Vranja

photo: Marko Spirić

Koliko tuge, bola i jada može da se svije u srcu jedne majke, koja ima 64 godine, gledajući svog sina depresivnog i tužnog kome ne može obezbediti osnovne uslove za život, a pre svega svetlost u njihovom stanu. Priča koja je postala gotovo svakodnevnica u našoj zemlji, gde najviše ispaštaju nedužna deca, jedino ostavlja ravnodušnim one koji su na vlasti i koji treba da brinu o budućnosti svih građana naše zemlje, a posebno o deci. Dok država kroz zakone rešava ovakve situacije, deca gladuju i čekaju da se neko smiluje nad njihovom sudbinom.

Samohrana majka Stanka Spasov i njen sin žive u stanu cetrnaest godina u nemilom mraku i puno pacova. Gotovo ih niko ne posećuje, noći su im kao godina, a dani prolaze u nadi da će se neko smilovati, pokucati na vrata, pružeci bilo kakvu pomoć. Penzioner je, živi u zgradi gde svi osim nje imaju agregat, a njen život se svodi na sveći. Zidovi popucali od vlage, čađa i dima koji je nastao pre nekoliko godina usled požara u stanu u kome zamalo da izgube život.

Siromaštvo i beda u porodici Spasov iz Vranja

Od svoje minimalne penzije, bez socijalne pomoći, Stanka i njen sin jedva preživljavaju. Bolesna je i nemoćna, strahuje za život svog deteta koji je srednjoškolac, primeran đak u školi, ali mu je dojadio večiti mrak u kome je odrastao sa majkom, pa ga skoro i majka ne viđa jer spava kod drugova, ne želeći da njegovi vršnjaci znaju kakva je njegova sudina. Razlog njegovog bežanja je depresivna atmosfera u njihovom stanu, bez struje, vode, televizora, samo plamen sveće koji gori čim padne mrak.

Godine prolaze, sve više joj ponestaje snage da se bori za svoj život. Kako bi pomogla svom detetu oko školovanja, da mu obezbedi koliko toliko normalne uslove za život gladuje da bi uštedela sakupljajući limenke koje odnosi na otpad. Njen sin ne želi da vreme provodi sa njom, jer u društvu je često puta bio ismejavan. Ali majka jet tu da sve prašta.

Stanka Spasov

“Dragi sine,mislila sam na tebe sve ove godine tvog odrastanja bez oca,bila sam ti i jedno i drugo u tvom životu. Izvini sto sam te osramotila pred drugovima, oprosti što sam onog dana kada ti je neko od njih preneo da me je video kako sakupljam iz kontejnera u nameri da ti pružim džeparac za užinu, nisam želela da se ti osećas bezvredno pored mene koja sam ti sve na svetu. Kada si bio vrlo mali,otac te nije prihvatio,trudila sam se svim silama da ti pružim neophodnu ljubav i pažnju koju zaslužuješ jer nije bilo kraja mojoj sreći. Oprosti mi što sam ti uvek bila teret i sramota. Drhtave ruke tvoje majke i srce koje neće još dugo izdržati, suze u oku kojih si se stideo celoga života, jeste pogled na svet ujedno i moj pogled. Uvek će te voleti tvoja majka”- kroz suze i jecaj Stanka nam čita pismo koje je posvetila sinu.

Složićete se majčina ljubav je jedinstvena i bezuslovna i baš zato ona se ne može ni kontrolisati ni steći i zato je nikada ne treba odbaciti. Slika u Stankinom stanu govori vise od svake reči. Ukoliko ne proradi humanost u ljudima, a javne institucije ne pronađu bolje rešenje za Stanku Spasov, teško je verovati da ona već tokom prvih snegova, sama može pobediti nevolju koja ju je snašla. Danas živimo u vremenu kada su svi zaokupljeni, svakodnevnim obavezama i vlastitim problemima, ali uvek treba imati na umu da ima onih koji se ne mogu sami nositi sa svojim teskoćama.

Nadamo se da će ljudi pružiti svoju podršku te pomoći Stanki i njenom sinu kako bi preživeli, i kako bi njen sin živeo život svojih vršnjaka.

Ponekad je teško pronaći reči kojima će te majci opisati svoja osećanja, kako joj zahvaliti na nesebičnoj ljubavi i neiscrpnoj predanosti. Ova priča će pomoći deci svih uzrasta, a posebno onima koji sebe nazivaju odraslima, da te misli i osećanja izraze iskrenim rečima i slikama, a ljubav majke nagrade, samo dobrim delima…

NVO Nacional Realizam (humanitarna nevladina organizacija iz Smedereva, sa više odbora u mnogim gradova Srbije),ekipa sa juga Srbije, Milica Vasiljević i Predsednik organizacije Ivan Petrović posetili su sa novinarom portala Pokazivač ugroženu porodicu u nadi da im koliko toliko obezbedi pomoć u vidu hrane i garderobe.

Za pomoć Stanki i njenom sinu:

Žiro račun: 2002901413291

ul.Petra Lekovića Lamela A/bb (naselje Čerenac),Vranje 17501

kontakt: 064 / 206-17- 98 Stanka Spasov

PHOTO I TEKST : Novinar Marko Spirić

Život u mraku punom pacova
Život u mraku punom pacova
Život u mraku punom pacova - stan porodice Spasov iz Vranja
Život u mraku punom pacova – stan porodice Spasov iz Vranja
Siromaštvo i beda u porodici Spasov iz Vranja
Siromaštvo i beda u porodici Spasov iz Vranja
Slike govore više od reči
Slike govore više od reči
Život u mraku punom pacova
Život u mraku punom pacova
Miševi u ormanu
Miševi u ormanu

dscn3792 dscn3791 dscn3790 Stan porodice Spasov iz Vranja dscn3788 dscn3795

Miševi u ormanu
Miševi u ormanu

 

Marko Spirić
Marko Spirić
Urednik portala "Pokazivač". Dugogodišnji radijski voditelj, novinar, marketing saradnik, dopisnik dnevnih i nedeljnih novina, časopisa i portala. Intervjuiše poznate ličnosti, prati estradna desavanja, piše životne priče... Humanitarac čija dela koja je činio i čini za ljude i životinje govore o njemu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za doprinos u novinarstvu na prestižnim manifestacijama. Rođen 1986. godine, živi i radi u Vranju.