fbpx
spot_img

Memorijalna trka veterana na Ibarskom krosu posvećana je Kragujevčaninu

Spomen trkom „Radoslav Vukojičić Vukoje” na 12. Novogodišnjem Ibarskom krosu u Kraljevu 16. januara obeležena je godišnjica upokojenja i odata počast
„Radetu Maratoncu” za poznanike, a „Vukoju” za sve njegove sportske atletske rivale, saradnike i prijatelje.
Kros se trčao na Atletskom stadionu Kraljeva i kružnoj stazi oko stadiona, dužine jednog kruga 890 metara. Na snežnu stazu izašlo je oko 90 takmičara koji su nastupili u 4 osnovne starosne kategorije, podeljene u mušku i žensku kategoriju. Pre svih takmičarskih trka obeleženo je 100 godina insulina kroz istoimenu trku koju su trčali dijabetičari grada Kraljeva, a na kraju su svi dobili prigodne poklone. U trkama seniora nastupilo je 17 takmičara, dok je u kategoriji seniorki nastuplio 7 atletičarki. U konkurenciji veterana je nastupilo 40 oldtajmer atleta. Takmičenje vetrana od ove godine Memorijalne trke “Radoslav Vukojičić Vukoje“ posvećeno je Vukoju” preminuloj Kragujevačkoj i Kraljevačkoj legendi najteže atletske discipline.
Rade se rodio u Trešnjevaku kod Kragujevca 6. septembra 1949. godine i nastupao je u trkačkim disciplinama za atletske klubove Radnički i „Partizan” u Kragujevcu sa atletičarima Kraljeva Vukojićić se družio kao gostujući takmičar na međunarodnim takmičenjima. Posle takmičarskog veka Rade ostaje uz atletiku, kao sudija domaćih i međunarodnih takmičenja. Ali i kao sponzor mnogih đačkih kroseva i sponzor na Novogodišnjim trkama u Kraljevu.

Zadnju trku „Veterana” je istrčao na stazi pored Ibra 16. januara 1921. godine povodom Srpske Nove Godine, gde se pored atletske staze posle 30 minuta oprostio od atletike i života. Atletičari Kraljeva i Srbije su se dostojno odužili čoveku koji je širio ljubav ka sportu i zdravom životu. Pobednik trke “Radoslav Vukojičić Vukoje“ Lazar Sekulić iz A. K. Smedereva rođen 1948. godine dobio je pehar na komeje izgravirano „Memorijalna trka veterana Radoslav Vukojičić”.

Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.