fbpx
spot_img

Milojević Tijana – Kuzgun 🦋

 

Kuzgun (gavran) ptice koje se sele, ali uvek vraćaju svom domu..

Prema većim istraživanjima gavran je najinteligentnija ptica. Pripadnici su grupa koje ubrajaju veće ptice, jer im raspon krila doseže čak metar i dvadeset centimetara.
Ne tako često možemo čuti za njih u dobrom kontekstu, gavrani su zapravo vrlo pažljive ptice. Brane svoju teritoriju, svoja gnezda, svoje ptičice..
Kao najinteligentnije ptice smatraju se iz razloga što se mogu pripitomiti i dresirati za ne tako dug period. Mogu da oponašaju zvuke koji daleko sežu; da oponašaju zvukove koje čovek proizvodi toliko precizno da kamuflažom svojom mogu preći i ljude. U letu su prepoznatljivi po jednom zvuku ,,korkh“ koji je vrlo upečatljiv.

Nazivaju ih najinteligentnijim pticama jer su sposobni unapred isplanirati neke aktivnosti; vrlo su precizni i spretni, a samim tim poznati po svojim akrobacijama u vazduhu.
Drugi naziv za ove ptice je crna vrana, a inače njihovo poreklo vodi od latinske reči – corvus, što znači crn kao..
Ove ptice su izrazito crne boje a poneke imaju bele linije ili sive mrlje po sebi.

Gavrani su ptice koje kod ljudi izazivaju strah i trepet. Kako zbog svoje veličine, tako zbog svoje snage i sposobnosti boriti se za goli život. Ptice su koje se jako dobro snalaze i kao što napomenuh unapred prave skice kompleksnih radnji. Često se za ove ptice govori kako prate vukove, zastrašuju ih i na kraju uzimaju lovinu. Tako da i sami vukovi nisu sigurni u blizini gavrana. Pokazuju veliku empatiju za druge gavrane. Uprkos svojoj nestašnoj prirodi, sposobni su za tu vrstu osećaja. Kada prijatelj gubi u borbi, on će ga utešiti. Takođe, sećaju se ptica koje im se dopadaju i odgovoriće na prijateljski način pojedinim pticama, najmanje tri godine nakon što ih vide. Ali, negativno se odnose prema neprijateljima i sa sumnjom će odgovoriti nepoznatim gavranima. Gavrani koriste “ručne“ gestove. Istraživači tvrde da prave veoma sofisticirane bezvokalne signale i gestikulišu dok komuniciraju. Studija u Austriji je pokazala da su gavrani ukazivali svojim kljunovima na druge ptice, isto kao i čovek svojim prstima. Oni takođe usmeravaju pažnju na objekat da bi skrenuli pažnju druge ptice. Gavrani imaju nekoliko predatora. Oni žive dugo, 17 godina u divljini i do 80 godina u zatočeništvu.

 

Zbog velikih gubitaka tokom života, zbog godina ,,izgubljenih“ iz zdravstvenih razloga, gavran je jedina ptica koja je delovala na mene poput simbola feniksa. Da se povratim iz pepela. Dala mi krila i otvorila oči širom.
Za to je potrebno vreme, za to je potreban trud, a sve se svede na reč – borba. Život kao borbu samu po sebi, borbu za život i tako u krug. Začarani krug..
Kuzgun – deo moje prošlosti ali izlazak sa dobrim krajem. Kuzgun.. Kuzgun a moja omiljena boja; Kuzgun kao najbolji prijatelj i velika suprotnost Delibala; opojnog meda, delibal; Kuzgun kao bliskost i iskrenost; Kuzgun kao snaga i lojalnost; Kuzgun kao otkrovenje; Kuzgun kao nova osoba sa oživljavanjem mene. Kuzgun kao ptica koja ne napušta moj život; Kuzgun – kao veliki prijatelj!

Tijana Milojević
Tijana Milojević
Rođena sam u Kragujevcu 1995. godine. Od ranog detinjstva me je svašta nešto interesovalo, jedino sam se pisanju uvek vraćala. Sigurna u sebe. Svoja na svom. Osobine koje me najviše krase su emotivnost i kreativnost. U svakoj sitnici vidim nešto kreativno i svaki predmet poželim da oživim. Moj moto je: Živi danas kao da je poslednji dan i uvek daj sve od sebe!